7 C
Sarajevo
30.04.2024

Ida Prester: Ovo sam ja, ovakvu muziku slušam, ovo je moj svijet

Nakon 15 godina rada u okviru muzičkih grupa “Lollobrigida”, “MAiKA” i “Frau Casio”, hrvatska muzičarka Ida Prester odlučila se za samostalnu karijeru, pa je prošle sedmice regionalnu publiku obradovala i prvim singlom sa predstojećeg solo albuma.

U razgovoru za dodatak “Magazin”, Prester je pričala o singlu “Šansa” za koji je spot režirala Maja Uzelac, a scenario napisala Ana Rodić, dok je koreografiju osmislila Dunja Jocić.

 

Hrvatska muzičarka osvrnula se i na to što je ovoga puta sama napisala tekst i muziku, ali i na otvaranje svoje izdavačke kuće.

- OGLAS -

Na početku razgovora, otkrila je kako je došlo do same želje, a potom i realizacije solo karijere, te zašto je sada bio pravi trenutak za to.

“Pa, navršila sam 40 godina ove godine. To je valjda neka prekretnica, simbolika. A već imam toliko iskustva na sceni i van nje da stvarno mogu preuzeti odgovornost za svaki segment stvaranja muzike. Biću autor svih pjesama i tekstova, producent spotova, a sve ću sama i izdati u vlastitoj diskografskoj kući. Krcata sam novih ideja, melodije samo cure iz mene. Vrijeme je da se podvuče crta”, poručila je ona.

Prve reakcije na singl “Šansa” i više su nego pozitivne, s obzirom na to da se na Youtube platformi mogu proičitati samo pohvalni komentari, pa Prester otkriva je li očekivala takav uspjeh.

“Moja muzika je ipak alternativni pop, nema tu nekog velikog uspjeha u smislu brojki. Meni je uspjeh što sam prvu pjesmu napravila tačno onako kako sam zamislila, a spot je predivan. Par mjeseci života je investirano u to, super je vidjeti da nije bačeno u vjetar, da ima puno ljudi koji su prepoznali poruku, koji baš vole pjesmu. Šalju mi poruke, citiraju stihove, dodirnulo ih je. To je najveća sreća za bilo kog ko stvara nešto iz glave, bilo pjesmu, sliku, dizajn, tekst…”, pojasnila je ona.

  

Kako je otkrila na društvenim mrežama, ideja za spot je nastala tokom ispijanja kafe sa prijateljicama, a za “Vijesti” hrvatska muzičarka prepričava kako je tekao taj proces.

“Ja sam imala ideju da u spotu samo plešem. Htjela sam cijeli plesni spot. A onda su pjesmu čule moje prijatejice Maja Uzelac i Ana Rodić i rekle – ma tu se mora događati još nešto. Njihova je ideja da ležim u krevetu, a da u njega ulaze razni parovi koje ja izbacujem. Cijela priča je fantazija o mogućim uspomenama koje smo mogli imati sa osobom koju volimo, a ona je sve to odbacila”, prisjeća se Prester.

“Povezali smo moj ples i njihovu dramaturgiju i tako iz kafe u kafu razrađivali scenarij. Paralelno smo saznali da je upravo tih dana u Beogradu slavna koreografkinja Dunja Jocić, koja inače živi i radi u Amsterdamu. Nakon toga se sve posložilo. Ženski tim je sklopljen. Sve smo izgurale na mišiće i ja sam prezadovoljna. Super smo se družile, zajednički sve smišljale, a nakraju dobile i divni video kao uspomenu. Pravi team building”, nastavlja ona.

U međuvremenu, muzičarka radi i na solo albumu, pa otkriva šta njeni fanovi mogu da očekuju, s obzirom na to da je do sada sa svakim novim projektom donosila drugačiji stil i žanr.

“Ovo je projekt iza kojeg stojim sto odsto. Ovo sam trenutno ja, ovakvu muziku slušam, ovakvu estetiku volim, ovo je moj svijet. Nadam se da će vam se dovoljno dopasti da ga uvedete kao mali komadić unutar svoga”, poručuje Prester, a zatim objašnjava i kada bi se mogao naći u prodaji, te da li će biti još ekranizacija.

“Već imam gotovu pjesmu koja će izaći u januaru, a i onu ljetnu. Sigurno ću snimiti spot za obje. A album bi trebalo da bude gotov taman pred ljeto. Nije mi žurba, izdajem sve tek kad sam sasvim zadovoljna”, istakla je sagovornica “Magazina”.

Upitana zašto je baš “Šansu” izdvojila kao prvi najavni singl za album, Prester kaže da “možda ima simbolike u nazivu pjesme”.

“Ovo je moja nova šansa za pronalaženje sebe, nova definicija, nova teritorija za osvajanje. A ‘Šansu’ smo nekako i prvu doveli do kraja. Draga mi je ta pjesma. Tekst je veoma deskriptivan i ličan”, tvrdi ona.

Prester je i prije pokretanja solo projekta, uz porodične obaveze, imala dovoljno posla, sa tri benda “Lollobrigida”, “Frau Casio” i “MAiKA”, pa priznaje da će nečega morati da se odrekne.

“’Lollobrigida’ nastavlja normalno sa radom, a za ‘MAiKU’ tražim zamjenu. Naime zbog djece mi je nemoguće toliko putovati koliko bend traži. Ne želim više da ih kočim. Posvetila bi se najviše ovom solo projektu i radu u studiju, istraživanju novih slojeva”, odgovara ona.

Uz solo projekat, Prester će imati i druge obaveze, naročito pravne prirode, s obzirom na to da je pokrenula svoju izdavačku kuću.

U razgovoru za “Magazin” ona otkriva koliko takva odluka donosi pozitivnih, a koliko negativnih stvari i je li to najbolje rješenje za muzičare kako se ne bi dešavale situacije poput one koju je preživjela Bojana Vunturišević, kojoj je izdavačka kuća uklonila sve pjesme sa striming platformi i sa Youtube servisa, jer su bili nezadovoljni njenim intervjuima.

“Apsolutno. Mislim da danas sve možemo sami. Ako potpisuješ s nekim, moraš tačno znati što nam on nudi za sva ta prva koja im dajemo. Shvatila sam da ja od diskografa ne dobijam ništa. Sama ionako radim svoju promociju, plaćam sama i muzičare i studio i spotove… Postaviti pjesmu na digitalne servise je čas posla. Za to mi izdavač ne treba”, njen je zaključak.

“Možda ću i ja u budućnosti napraviti neki ‘deal’ s određenom kućom, al samo ako ćemo biti partneri, i dijeliti resurse. U posljednjih 15 godina mog rada je to rijetko bio slučaj”, dodala je Prester, kojoj će izdavačka kuća za sada služiti kako bi objavljivala svoje pjesme, ali ne isključuje i saradnju sa drugim muzičarima.

“Nisam o tom razmišljala, nemam sad za to vremena, ali nije nemoguće. Tu sam za pomoć mladim bendovima u svakom smislu, zajedno smo u borbi”, obećava ona.

  
 
Ovo su grudi, a ovako se pregledaš

Ida Prester već duži niz godina veoma je aktivna na društvenim mrežama, a svoju popularnost često koristi kako bi podigla svijest o nekim veoma važnim društvenim temama. Tako je prošle sedmice objavila video u kojem promoviše redovne preglede dojki sa ciljem ranog otkrivanja raka. Kako kaže, poznate ličnosti mogu veoma pomoći da se neke stvari promijene.

“Naravno da mogu, ako to žele. Mislim da javne ličnosti imaju odgovornost da se zalažu za stvari od društvenog značaja. Najlakše je samo pričati o šminki i cipelama, ali važno je ukazivati i na druge stvari”, istakla je Prester koja u vidu na sopstvenim grudima demonstrira kako svaka žena treba da se pregleda jednom mjesečno.

“Nakon ovog videa, koji je dosta provokativan i pobudio je puno pažnje, javila mi se hrpa djevojaka i žena koje su se prvi puta u životu samopregledale zahvaljujući mom videu. Napokon vide pravi tutorial bez komplikovanja i šematskih crteža. Video je jasan – ovo su grudi, a ovako se pregledaš. Više nema izgovora, sve im je jasno, istog trenutka mogu otići u kupatilo i opipati se. Ako i jedan život spasimo ovim videom, ja sam najsrećnija žena na svijetu”, zaključila je ona

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA