15 C
Sarajevo
23.09.2024

Predstavnici Evropske komisije u posjeti Unsko-sanskom kantonu

Voditeljica tima za zapadni Balkan iz Generalnog direktorata Evropske civilne zaštite i humanitarne pomoći (ECHO) Cristina Martinez Gallego i koordinator politike evropskih integracija iz Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju (NEAR) posjetili su sve smještajne kapacitete za migrante i izbjeglice na području Unsko-sanskog kantona (USK), te se na današnjem sastanku s članovima Operativne grupe za situaciju s migrantima i izbjeglicama informisali o trenutačnoj situaciji u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

 

-Predstavnike Evropske komisije smo detaljno upoznali s trenutačnom situacijom, odnosno smještajnim kapacitetom, humanitarnim i zdravstvenim aspektom krize, sigurnosnim aspektom, ali i našim predviđanjima kako bi se situacija mogla razvijati. Upozorili smo ih i na financijski segment, te predložili određena rješenja. Oni će sve zaključke prenijeti u svoje sjedište u Briselu, tako da vrlo brzo možemo očekivati i posjetu najviših zvaničnika – istakao je ministar zdravstva USK-a i član Operativne grupe Hazim Kapić.

- OGLAS -

 

Dodao je i da su predstavnike Evropske komisije informisali o tome da Operativna grupa Vlade USK za situaciju s migrantima neće odstupati od prethodno donesenih zaključaka, naročito kada je u pitanju onemogućavanje priliva novog broja migranata i izbjeglica, zbog preopterećenosti svih smještajnih kapaciteta na području Bihaća i Velike Kladuše.

- Advertisement -

 

On je kazao da Operativna grupa za situaciju s migrantima još nema nikakve informacije o statusu migranata i izbjeglica, koji su trenutno smješteni u privremenom prihvatnom centru “Miral“ u Velikoj Kladuši.

 

-Iako je danas posljednji dan roka da se za njih pronađe smještajno rješenje, još uvijek nas niko iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) nije obavijestio da li ti ljudi ostaju na toj lokaciji, da li prelaze na neku drugu lokaciju u Velikoj Kladuši, ili će biti izmješteni u ‘Ušivak’ u Hadžićima – rekao je Kapić.

 

Predstavnici Evropske komisije su, prema riječima članova Operativne grupe, na današnjem sastanku u Vladi Unsko-sanskog kantona najavili i skorašnji tematski sastanak predstavnika svih nivoa vlasti u BiH i međunarodnih organizacija, koji bi se trebao održati u Banjoj Luci.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA