2.7 C
Sarajevo
01.10.2024

Saradnja FRONTEX-a i policije Crne Gore: Moguće i zajedničke kontrole na graničnim prelazima

Crnogorska policija će zajedno sa timovima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) čuvati granice od migranata i pekograničnog kriminala, dogovoreno je na sastanku pomoćnika direktora Uprave policije (UP) Crne Gore za graničnu i obalsku stražu sa zamjenikom izvršnog direktora FRONTEX-a Berndtom Kornerom, javlja Anadolu Agency.

Kako su naveli u Upravi policije, sastanak je organizovan radi unapređenja saradnje i planiranja operativnih aktivnosti, uključujući učešće crnogorske granične policije u zajedničkim operacijama na regionalnom i međunarodnom nivou. Navodi se da će crnogorska policija moći da koristi operativne kapacitete kojima raspolaže FRONTEX.

„U punom kapacitetu će biti omogućeno angažovanje timova FRONTEX-a u Crnoj Gori, odnosno sprovođenje zajedničkih kontrola na graničnim prelazima, razni vidovi podrške u nadzoru granice, podrška u osposobljavanju službenika crnogorske policije za intervjuisanje i utvrđivanje državljanstva migranata, a sve u cilju zajedničkog učešća u rješavanju izazova i prijetnji po graničnu bezbjednost naše zemlje, regiona i cijele Evrope“, navodi se u saopštenju Uprave policije Crne Gore.

- OGLAS -

FRONTEX je osnovan 2004. godine kako bi pomogao zemljama Evropske unije (EU) i zemljama pridruženima šengenskom prostoru pri zaštiti granica područja slobodnog kretanja unutar Unije. Agencija je 2016. je postala zadužena i za evropsku graničnu i obalsku stražu, pri čemu je proširila svoju ulogu sa migracijskih kontrola na upravljanje granicama i preuzela veću odgovornost za prekogranični kriminal. FRONTEX je jedno od najvažnijih tijela Evropske unije u području slobode, sigurnosti i pravde.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore Crna potpisalo je sporazum sa evropskom Agencijom u oktobru 2019. godine, čime su se obavezali da crnogorski i evropski policajci zajedno patroliraju duž granice Crne Gore.

- Advertisement -

„Potpuna primjena sporazuma predstavlja ozbiljan korak za sveukupnu bezbjednost granica, od čega će nesumnjivo koristi imati cijeli region, ali i zemlje Evropske unije, posebno na planu sprečavanja nezakonith migracija i svih oblika prekograničnog kriminala“, ističe se u saopštenju. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA