2.7 C
Sarajevo
01.10.2024

Kosovu neophodna duboka reforma pravosuđa

Grupa za pravne i političke studije (GLPS) organizovala je danas okrugli sto na temu „Uloga odluka Vrhovnog suda u borbi protiv kriminala i korupcije: poziv na disciplinovanje sudija koji donose protiv zakonite odluke”, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvršna direktorka Grupe za pravne i političke studije Arbresha Loxha izjavila je da je efikasnost pravosudnog sistema poljuljana, te da se ni jedna situacija ne može tumačiti kao sredstvo za sprečavanje Vrhovnog suda da predmet vrati na ponovno suđenje. Prema još uvek važećem Krivičnom zakoniku Kosova, Vrhovni sud u slučajevima kada oceni da je zahtjev za zaštitu zakonitosti na štetu okrivljenog, osnovana, može samo da konstatuje kršenje krivičnog zakona, bez da utiče na konačnu odluku. Loxha je istakla da Vrhovni sud treba da izda vodič za jedinstvenu primjenu zakona za iste slučajeve, od strane sudova na Kosovu.

“Vrhovni sud ostaje ovlašćen za utvrditi principijelne stavove, izda pravna mišljenja i smjernice za jedinstvenu primjenu zakona od strane sudova na teritoriji Kosova“, rekla je ona.

- OGLAS -

Bivši predsjednik Vrhong suda Kosova Fejzullah Hasani je ocjenio da je Kosovo u stagnaciji s aspekta borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i da je daleko u odnosu na region. Njego stav je da je za uspješnu borbu neophodno oduzimanje ilegalno stečene imovine, te da je uloga svih mehanizama podjednako važna, kao u uloga Vrhovnog suda. On je istakao i da je neophodna duboka reforma pravosuđa.

Tužiteljka Kancelarije Državnog tužioca Kosova Laura Pula navela je da je drastično porastao broj slučajeva za korupciju i organizovani kriminal i to na visokom nivou. Pula je kazala da su podignute optužnice protiv ministra, direktora javnih preduzeća, ali i sudija.

- Advertisement -

Međutim, predstavnici civinog društva su tokom debate kritikovali i sudstvo i tužilaštvo. Tako je Labinot Leposhtica, koordinator Pravne kancelarije u BIRN-u, kazao da Tužilaštvo ističe kako podiže puno optužnica i “baca loptu” na sudije, ali je da se uspješnost tih optužnica ogleda u njihovom dokazivanju i donijetim presudama.

S druge strane, kaže Leposhtica, sudije krive tužioce za loše optužnice s malo dokaza. Po njegovom mišljenju, zato je uloga Vrhovnog suda još značajnija, jer je uočio elementarne i banalne greške nižih sudova. Leposhtica je kazao da je tokom praćenja suđenja uočeno da se takve elementarne greške prave pri suđenju ljudima visokog profila, a ne pri suđenjima osobama nižeg profila, pa se postavlja pitanje da li se prave namjerno. Leposhtica dodaje da ukoliko takve konstatacije ostaju samo konstatacije i ne isprave se, predstavljaju alarm za cijelo kosovsko pravosuđe.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA