4 C
Sarajevo
01.10.2024

Preminuo Branko Lustig, dvostruki dobitnik Oscara koji je preživio Holokaust

 

Branko Lustig diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Iste je godine započeo profesionalnu karijeru u Jadran filmu, u to doba velikom poduzeću za proizvodnju i distribuciju filmova, sa sjedištem u Zagrebu.

Prvi filmovi na kojima je radio bili su ‘Ne okreći se sine’ i ‘Kozara’, 1970-ih radi na inozemnim koprodukcijama, što mu omogućuje da 1980-ih ode u Los Angeles. Ubrzo je upoznao Stevena Spielberga s kojim je napravio film ‘Schindlerova lista’, osvojio Oscara i tako postao utjecajan producent u Hollywoodu.

- OGLAS -

Nakon ‘Mirotvorca’ s Georgeom Clooneyjem i Nicole Kidman počeo je raditi s Ridleyjem Scottom s kojim je, nakon osvojenog Oscara za ‘Gladijatora’, surađivao na filmovima ‘Hannibal’, ‘Pad Crnog jastreba’, ‘Kraljevstvo nebesko’, ‘Dobra godina’ i ‘Američki gangster’.

 Prije deset godina Lustig je odlučio vratiti se u Hrvatsku gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma.

Rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

- Advertisement -

Iako vrlo mlad, uspio je preživjeti strahote logora, a na dan kada je oslobođen imao je samo 30 kilograma. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u ‘Schindlerovu listu’, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Preživio dva koncentracijska logora

U intervjuu za Nacional na pitanje zašto se odlučio vratiti u Hrvatsku iz Los Angelesa, rekao je: “Iskreno, vratio sam se da umrem ovdje. Lijep je Hollywood, upoznao sam velike glumce, radio s njima, ali ipak je ovo moja zemlja i puno toga sam tu doživio – i lijepog, ali i stradanja. Tu imam i puno prijatelja, u Americi imam jako puno znanaca, ali samo mi je Spielberg prijatelj.”

Branko Lustig rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Većina članova njegove obitelji je nestala u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u film “Schindlerova lista”.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA