15 C
Sarajevo
01.10.2024

Plenković i Tusk: Hrvatska je pripremljena za predsjedanje Vijećem EU-a

U okviru Kongresa Europske pučke stranke (EPP) koji se održava u Zagrebu od 19. do 21. studenoga 2019. godine, a na kojem sudjeluju brojni čelnici europskih država i institucija, predsjednik Vlade Andrej Plenković održava niz bilateralnih sastanaka, a prvi sastanak u Banskim dvorima održao je s predsjednikom Europskoga vijeća (EV) Donaldom Tuskom, javlja Anadolu Agency (AA).

Tusk i Plenković razgovarali su o pripremama Hrvatske za prvo predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine, o procesu tranzicije u novi sastav Europske komisije te tranziciji između Donalda Tuska i novog predsjedavajućeg Charlesa Mischela.

Donald Tusk je istaknuo kako zadatak predsjedanja EU-om neće biti lagan, s obzirom da se brexit može očekivati početkom sljedeće godine i zbog činjenice da će Hrvatska biti odgovorna za pokretanje pregovora EU-a s Velikom Britanijom.

- OGLAS -

Naglasio je da će Hrvatska kao predsjedateljica biti odgovorna i za postizanje sporazuma o višegodišnjem financijskom okviru i pregovore s Europskim parlamentom (EP).

Plenković je istaknuo kako će se Hrvatska potruditi da do tog dogovora dođe što ranije kako bi bili zadovoljni i platiše i korisnici europskog proračuna te naglasio važnost u sprečavanju ilegalnih migracija.

- Advertisement -

“To je izazov za svaku zemlju, ali ne dvojim nakon današnjih razgovora da ste jako dobro pripremljeni, i u smislu odlučnosti, pozitivnog stava, ali i praktično gledajući. Drugim riječima, ostavljam Europsku uniju u dobrim rukama”, poručio je Tusk.

“Imate izazov vezan uz proširenje i zapadni Balkan. To što nema odluke za otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, jer ta odluka nije donesena na sastanku na vrhu, jako me razočaralo, ali ja sam ipak optimist i vjerujem da ćete učiniti sve što možete kako biste ponovo obnovili europsko jedinstvo o proširenju”, rekao je Tusk.

Izrazio je nadu u uspjeh sastanka na vrhu čelnika država zapadnog Balkana koji će se održati u Zagrebu u svibnju 2020. godine.

“Željeli bismo da se odblokira ova situacija”, kazao je Plenković, govoreći o otvaranju pregovora s dvije navedene države.

“Ove dvije zemlje imaju podršku Hrvatske i mi ćemo zajedno s našim partnerima tražiti rješenja za ove izazove koji su pred nama”, kazao je Plenković.

Tusk je istaknuo kako ističu posljednji dani njegova mandata na čelu Europskog vijeća te kako je današnji posjet Hrvatskoj njegov posljednji službeni posjet na ovoj funkciji.

Predsjednik EV-a Donald Tusk istaknuo je kako osjeća da je “Hrvatska od pristupanja Europskoj uniji (EU) postala još ljepša i kulturno bogatija” te izrazio zadovoljstvo da će Rijeka sljedeće godine biti europska prijestolnica kulture.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA