15 C
Sarajevo
01.10.2024

Marković: O “malom Šengenu” odlučivati na osnovu činjenica, a ne političkih interesa

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da je članstvo u NATO-u povećalo investicije u Crnu Goru i osnažilo je kao sigurnu destinaciju, javlja Anadolu Agency.

Marković je na sastanku sa Savjetom investitora kazao da su, u poslednje dvije godine, za 60 odsto porasle investicije iz zemalja članica NATO-a.

“Članstvo u NATO-u nam daje benefite, prvenstveno ekonomske i sigurnosne. Prema nekim procjenama, rast investicija iz zemalja NATO-a je preko 60 posto. Ova pozicija nas snažno promoviše kao bezbjednu investicionu destinaciju”, kazao je Marković.

- OGLAS -

Komentarišući prijedlog Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije za uspostavljanjem “malog Šengena”, Marković je rekao da će Crna Gora nastaviti sa reformama kako bi bila dio Evropske Unije (EU).

“Pažljivo ćemo se odnositi prema regionalnoj inicijativi, takozvanom malom Šengenu, ali na osnovu činjenica, a ne političkih interesa. Evrointegracije za Crnu Goru nemaju alternativu, a to određuje odnos i prema ovoj regionalnoj inicijativi”, rekao je Marković i dodao da Crna Gora nema ograničenja za poslovanje ni necarinske barijere kao te balkanske države.

- Advertisement -

Komentarišući ekonomsku politiku Vlade, Marković je kazao i da Crna Gora već treću godinu ostvaruje impresivne stope rasta. Vlada je, kako tvrdi, zadovoljna rezultatima turističke sezone, jer je Crna Gora imala 160.000 turista i 400.000 noćenja više nego cijele prošle godine. Marković je ocijenio da je time Crna Gora premašila očkivane finansijske efekte od turizma.

Crnogorski premijer je rekao i da će za Crnu Goru u narednoj godini biti važan program ekonomskog državljanstva, jer je to prilika za 2.000 investitora da ulažu u razvojne projekte. On je ocijenio da je Crna Gora danas za ulaganje interesantnija od Jamajke, Kariba i Meksika.

“Tako ubrzavamo ekonomski razvoj. Imamo projekte koje je Vlada potvrdila za ovaj program”, kazao je Marković.

On je istakao i da će valorizacija Aerodroma Crne Gore doprinijeti brzom rastu crnogorske ekonomije te da je zadovoljan interesovanjem strateških investitora za Aerodrome.

“Za sve vaše kompanije biće novog posla i novih prilika. I doprinijeće otvaranju novih radnih mjesta”, istakao je premijer.

Predsjednik Savjeta stranih investitora Kristof Šoen najavio je investicije u naredne dvije godine u iznosu od 500 miliona na godišnjem nivou. Šoen je kazao da je Savjet čitavu deceniju partner Vladi kako bi Crnu Gora približili evropskim standardima i učinili je privlačnom za strane investitore. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA