18.8 C
Sarajevo
01.10.2024

Srbija: Od početka godine otkriveno 12.374 migranta

Od januara ove godine na teritoriji Srbije otkriveno je 12.374 migranta, od kojih je 11.249 izrazilo namjeru traženja azila, dok su prekršajne prijave podnijete protiv njih 1.125, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U istom periodu, prilikom nezakonitog pokušaja prelaska državne granice, ukupno je spriječeno oko 17.050 osoba od čega je 4.461 osoba uhvaćeno u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, dok je 12.590 odustalo nakon uočavanja organa obezbjeđenja državne granice”, rekla je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković na Ministarskom forumu u Skoplju.

Ona je kazala i da se trenutno na teritoriji Srbije nalazi oko 4.000 migranata u prihvatnim centrima širom zemlje.

- OGLAS -

“U ovoj godini uspostavili smo dva nova prihvatna centra u Dimitrovgradu i Plandištu, čime je prihvatni kapacitet povećan za 200 mjesta”, navela je Popović Ivković, naglasivši da Srbija jača sopstvene kapacitete kako bi još snažnije odgovorila na buduće izazove, ukoliko ih bude bilo.

Na temu borbe protiv krijumčarenja ljudi, Popović Ivković je istakla da su u prvih deset mjeseci ove godine policijski službenici MUP-a Srbije podnijeli 140 krivičnih prijava protiv 172 lica zbog izvršenog krivičnog djela nedozvoljen prijelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

- Advertisement -

Popović Ivković je ovom prilikom ukazala na potrebu da se ubuduće još intenzivnije radi na uspostavljanju novih modaliteta saradnje, kako bi se došlo do sveobuhvatnog rješenja problema migracija i očuvala bezbjednost državnih granica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA