8 C
Sarajevo
02.10.2024

U Ankari održana konferencija “Balkanski gubitak: Zaboravljene izbjeglice”

 U glavnom gradu Turske Ankari održana je naučna konferencija pod naslovom “Balkanski gubitak: Zaboravljene izbjeglice” u organizaciji Turskog historijskog društva (TTK), javlja Anadolu Agency (AA).

Konferenciji su prisustvovali predsjednik TTK-a prof. dr. Refik Turan, predsjednik Vrhovnog suda Ismail Rustu Cirit i brojni ugledni profesori i istraživači.

Prof. dr. Turan je u obraćanju prisutnima kazao da i danas, nakon toliko mnogo godina, postoje jasni tragovi i ostavština Osmanlija na prostoru Balkana, što dovoljno govori o snažnim vezama cijelog regiona.

- OGLAS -

Američki historičar William Holt, jedan od učesnika naučnog skupa, istakao je da Zapad nikada nije Turke i muslimane posmatrao kao žrtve.

“Uvijek se omalovažaju patnje muslimana dok se govori i raspravlja o tome”, kazao je Holt, dodajući da je u svojoj posljednjoj knjizi “The Balkan Reconquista and Turkey's Forgotten Refugee Crisis” (Balkanska rekonkvista i zaboravljena izbjeglička kriza u Turskoj) pisao o problemima i poteškoćama s kojima su se suočavali muslimani tokom rusko-turskog rata 1877.-1878.

- Advertisement -

Istakao je da se na Zapadu otvoreno raspravlja samo o patnjama koje su doživjeli kršćani u tom ratu koji se dogodio prije 142 godine, dok se patnje muslimana smisleno ignorišu.

Dodao je također da postoje brojne pogrešne informacije u vezi sa utjecajem Osmanlija na Balkanu.

“Na Zapadu je sve do sada postojalo mišljenje o okrutnim Turcima. Prema Zapadu, Turci su uvijek bili okrutni i nikada ih nisu posmatrali kao žrtvu”, kazao je ovaj historičar sa Univerziteta u Utahu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA