8.8 C
Sarajevo
02.10.2024

Turski crveni polumjesec šalje humanitarni konvoj i eksperte u Albaniju

Turski crveni polumjesec šalje u zemljotresima pogođenu Albaniju konvoj humanitarne pomoći i delegaciju eksperata za djelovanje u slučajevima katastrofa, javlja Anadolu Agency (AA).

Rukovodstvo te turske humanitarne organizacije saopćilo je da je zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru uzrokovao veliku štetu u više regija Albanije, a posebno na području Tirane i Drača.

Posredstvom Crvenog polumjeseca, Turska pruža ruku pomoći ugroženom narodu Albanije.

- OGLAS -

“Turski crveni polumjesec u Albaniju šalje dva šlepera sa šatorima, dekama i higijenskim sredstvima te osam eksperata za djelovanje u slučajevima katastrofe“, navodi se u saopćenju.

Konvoj pomoći sadrži 120 šatora koji su dostatni za privremeni smještaj hiljadu osoba, zatim 2.500 deka, hiljadu paketa higijenskih sredstava i 2.500 paketa hrane.

- Advertisement -

Po dolasku u Albaniju, delegacija Crvenog polumjeseca će od domaćih dobavljača preuzimati hranu i druge potrepštine i dopremati ih unesrećenim stanovnicima Albanije. U pripravnosti je i skladište Turskog crvenog polumjeseca u Bugarskoj.

 Predsjednik Turskog crvenog polumjeseca Kerem Kinik poručio je da ta humanitarna organizacija od početka prati situaciju u Albaniji koju su jutros potresli snažni zemljotresi.

“U kontaktu smo sa Crvenim krstom Albanije. Spremili smo humanitarnu pomoć za koju je iskazana potreba. Jasno smo poručili da smo spremni i dalje pomagati u skladu sa potrebama na terenu“, poručio je Kinik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA