8.8 C
Sarajevo
02.10.2024

Slovenija: U saobraćajnoj nesreći poginula dva ilegalna migranta, sumnja se da su bolovali od tuberkuloze

Dva ilegalna migranta iz Sirije poginula su u četvrtak rano ujutro u Sloveniji u prometnoj nesreći koju je izazvao njihov vozač, 42-godišnjak iz Bosne i Hercegovine.

Kako je objavila slovenska policija, nesreća se dogodila oko 1 sat i 30 minuta poslije ponoći, na autocesti koja vodi iz Ljubljane prema Kopru, na dionici Brezovica-Vrhnika.

Vozač je u vožnji od Ljubljane prema Vrhniki pretjecao teretno vozilo, ali je  prilikom vraćanja u desni prometni trak izgubio kontrolu i udario u zaštitnu ogradu, nakon čega se automobil počeo prevrtati, pojasnila je policija.

- OGLAS -

Iz prtljažnika su pri tome ispale tri osobe, od čega su dvije poginule, dok je treća zadobila ozljede opasne po život.

U vozilu je uz vozača bilo još osam osoba, državljana Sirije koji su prije toga ilegalno prešli državnu granicu, a još jedna osoba iz te grupe je u nesreći dobila lakše ozljede, kazao je na konferenciji za novinare Primož Kadunc iz policijske uprave Ljubljana.

- Advertisement -

Prema nalazu policije, državljanin Bosne i Hercegovine koji je upravljao vozilom preuzeo je migrante u Sloveniji nakon što su ilegalno prešli granicu, smjestivši trojicu u prtljažnik, dok su ostali bili na zadnjem sjedištu. U vozilu je nakon nesreće nađena i jedna maloljetna osoba koja nije bila ozlijeđena.

Vozaču koji je izazvao tešku nesreću sa smrtnim posljedicama određen je pritvor, a nakon prikupljanja dodatnih podataka protiv njega će se pokrenuti kazneni postupak, kako zbog prometne nesreće tako i zbog organiziranja ilegalnog prijevoza migranata, prenosi Hina.

Za vozača je određeno i utvrđivanje moguće prisutnosti alkohola u tijelu, ali rezultati još nisu poznati, dok je kod migranata otkrivena sumnja na tuberkulozu, objavila je slovenska policija.

Svi preživjeli migranti iz Sirije koji nisu ozlijeđeni u nesreći zatražili su u Sloveniji azil, potvrdila je policija.

Autocesta prema Kopru bila je jutros zbog nesreće i policijskih aktivnosti zatvorena punih pet sati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA