16 C
Sarajevo
21.09.2024

Čovićeva politika osuđena na propast: Ne može se u EU veličanjem zločinaca

Vijenac na grobu prvog predsjednika HR HB Mate Bobana položio je predsjednik HDZ-a i gubitnik u izbornoj utrci za člana Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Lider HDZ-a izgubio je izbore zahvaljujući prije svega svojoj licemjernoj politici prema vlastitom narodu,a nakon toga i drugim narodima koji žive u FBiH. Hrvati u BiH danas najteže žive tamo gdje vlada Čovićeva stranka, dok drugi narodi nemaju skoro nikakva prava na tim područjima. Sve to Čović je pokušao upakovati u priču o borbi za evropske vrijednosti.

Građani su prepoznali takvu licemjernu politiku i na izborima odlučiti glasati protiv njega, što je za rezultat imalo izbor Željka Komšića u Predsjedništvo umjesto Čovića, koji je smatrao da je to mjesto po automatizmu za njega rezervisano,a da je izborni dan samo formalnost.

- OGLAS -

Čović nikako da shvati da veličanje ljudi i ideja koji su doveli do najstrašnijih zločina u prethodnom ratu u BiH nije put kojim treba ići u izgradnju budućnosti u ovoj zemlji.

Mate Boban pravno gledano nije ratni zločinac, jer zbog smrti nije ni podignuta optužnica protiv njega, ali je njegovo ime spomenuto u brojnim dokumentima koji su korišteni u haškom procesu protiv Jadranka Prlića i drugih visokih političkih i vojnih funkcionera tzv. Herceg-Bosne osuđenih za UZP.

- Advertisement -

Podsjećamo, Haški sud osudio je krajem 2017. godine šestoricu čelnika Herceg-Bosne na 111 godina zatvora za zločine nad Bošnjacima, počinjenim u sklopu udruženoga zločinačkoga pothvata u kojem je sudjelovala tadašnja vlast u Zagrebu. Više drugih dužnosnika HZ HB osuđeni su ranije pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Sve ovo je vrlo dobro poznato i lideru HDZ-a Draganu Čoviću. Uostalom, ako Boban nije zvanično ratni zločinac, treba napomenuti da je Čović polagao cvijeće i odavao počast drugim pravomoćno osuđenim ratnim zločincima, dok se sastajao i s najvećim krvnicima poput Darija Kordića.

Sve dok ne shvati da put u EU ne vodi preko sastanaka s ratnim zločincima, Dragan Čović nikoga neće moći ubijediti da je nositelj bilo kakvih evropskih vrijednosti

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA