17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Sajam privrede 2019: Više od 200 izlagača iz cijele BiH u Skenderiji predstavlja svoje proizvode

Više od 200 izlagača iz svih dijelova Bosne i Hercegovine predstavit će svoje proizvode sutra u sarajevskoj Skenderiji, u okviru 6. sajma privrede, poljoprivrede i zanatstva i 43. sajma roba široke potrošnje, koji će trajati do 12. decembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Sajam je dio zvaničnog programa obilježavanja 50 godina od osnivanja KJP Centra Skenderija – Sarajevskog sajma.

Direktor KJP Centra Skenderija Amer Kapo je na današnjoj konferenciji za medije podsjetio je kako je riječ o 6. sajmu privrede, poljoprivrede i zanatsta i 43. sajmu roba široke potrošnje, a to su sajmovi koji imaju dugu tradiciju ne samo na Sarajevskom sajmu, već i u cijeloj BiH:

- OGLAS -

“Želimo istaknuti da je ulaz slobodan, kao i svaki put dosad. S ponosom možemo kazati da imamo preko 200 učesnika. Počasni gost sajma je Grad Konya iz Turske. Na neki način, ovaj sajam iz godine u godinu raste i uskoro će nam sigurno trebati više prostora za sve izlagače”, rekao je Kapo.

Još je jednom pozvao sve građane da posjete sajam, podsjetivši kako će izlagati i velike kompanije, ali i veliki broj manjih obrtnika koji na jedan način na kraju godine predstavljaju svoje rezultate vrijednog rada tokom godine.

- Advertisement -

Predsjednik Boračko-zadružnog saveza BiH Šerif Patković, koji se po prvi predstavlja u partnerskom odnosu s Centrom Skenderija, podsjetio je kako je prošle godine organizovan 1. sajam boračkog zadrugarstva BiH.

“Nismo željeli prekinuti taj kontinuitet. Naših 12 boračkih zadruga će izložiti svoje proizvode i na ovom sajmu. To su zadruge koje obavljaju privredne aktivnosti na području cijele BiH. Na taj način će se vidjeti rezultati onoga što je ranije urađeno”, rekao je Patković.

Dodao je kako će Grad Konya u saradnji s školama “Maarif” predstaviti jedan edukativni program.

“Posjetioci će moći vidjeti način na koji mogu sticati nove vještine u poslu. Dakle, na sajmu će biti prezentirane neke od tehnika koje mogu pomoći ljudima da se počnu baviti određenim djelatnostima, što je svakako bio naš cilj”, podvukao je Patković.

Organizatori sajma u saradnji sa partnerima pripremili su također zanimljiv stručno edukativni program. Prvi dan sajma, u terminu od 12 do 14 sati održaće se okrugli o temi  “Održivost poljoprivredne proizvodnje u BiH“. Najavljeno je učešće eminentnih profesora i stručnjaka iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. 

Posjetioce očekuje bogata ponuda hrane, pića, zanatskih i ručno rađenih proizvoda, preparativne kozmetike, alata, modnih dodataka i usluga.

Svečano otvorenje zakazano je za sutra u 11 sati, a radno vrijeme sajma za posjetioce je od 11 do 19 sati
.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA