18 C
Sarajevo
03.10.2024

Crna Gora: Građani pozivani da prijave korupciju

 Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Mevludin Nuhodžić pozvao je građane da prijave svaki oblik korupcije, javlja Anadolu Agency (AA).

On je na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji kazao da će odgovarati svako ko se ogriješio o zakon.

“Naša tolerancija na korupciju je nula. Ako je neko 2017. Godine u to sumnjao, 2019. pravo na tu sumnju nema”, poručio je Nuhodžić na konferenciji koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

- OGLAS -

Nuhodžić je kazao i da su nesporne činjenice o insitucionalnim mjerama protiv korupcije, ističući da se Vlada zalaže za odgovoran odnos svih po ovom pitanju.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore tvrdi da je Crna Gora u agilnosti civilnog sektora u borbi protiv korupcije, kako je kazao, ispred mnogih država u okruženju.

- Advertisement -

“Nema imunih i nema selektivnog pristupa. Ponavljam poziv upućen civilnom sektoru – radimo partnerski za dobrobit društva”, kazao je Nuhodžić

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je, od početka pristupnih pregovora, Crna Gora ostvarila određeni nivo pripremljenosti u oblasti korupcije ali da su potrebni veći napori. On je rekao da je potrebana veća transparentnost u oblastima koje su podložne korupciji.

“Transparentan i odgovoran institucionalan okvir i pravosudni sistem koji se suprotstavlja korupciji ključni su u spriječavanju korupcije“, kazao je Orav..

Glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević istakao je da je glavni izazov za Vladu izgradnja stabilnog sistema vladavine prava. On je podsjetio da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo 29 optužnica iz oblasti visokog kriminala.

“Zahvaljujem EU i članicama na podršci integracijama Crne Gore. Njihova iskustva i ekspertiza civilnog sektora neophodni su nam za uspješno vođenje politika u interesu građana”, kazao je Drljević.

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović – Marković upozorila je da je crnogorsko pravosuđe urušeno kao i da u borbir potiv korupcije civilni sektor radi više od insitucija.

“Oni koji su ogrezli u korupciji znaju da im najveći neprijatelji nisu institucije već javnost. To se mora promjeniti“, kazala je Ćalović-Marković.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA