11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Dodik na svečanom prijemu: Današnji dan simbolizuje novi početak i za Srpsku

Dodik je na svečanosti u sjedištu institucija Republike Srpske u Istočnom Sarajevu istakao da se zalaže za poštivanje izvornih dejtonskih ovlaštenja i Ustava, te ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i funkcije viskog predstavnika.

“Zalažem se za BiH koja može da bude stabilna i u kojoj će Republika Srpska biti vidljiva na njenom evropskom putu. Zalažem se za to da nam nijedno pravo stečeno i dobijeno Dejtonskim sporazumom ne bude uskraćeno i da nam se vrate prava koja su nam oteli”, rekao je Dodik i dodao da ne želi da izigrava političara koji iz ovog ili onog razloga ne želi jasno da govori.

On je zahvalio svima koji su došli na prijem i poručio da današnji dan simbolizuje novi početak i za Republiku Srpsku i za stanje mira na ovim prostorima.

- OGLAS -

“Dobio sam mandat od srpskog naroda da predstavljam Republiku Srpsku u naredne četiri godine na najbolji mogući način, onako kako znam i kako umijem i sa iskustvom koje imam, kako bih odbranio njene vitalne interese”, poručio je Dodik.

Nakon obraćanja, Dodiku su zvanice čestitale na inauguraciji za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Advertisement -

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, te delegacija Vlade Republike Srpske koju je predvodila potpredsjednik Vlade Srebrenka Golić.

Prijemu je prisustvovala i delegacija Srbije, predvođena ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, u kojoj su bili ministar pravde Nela Kuburović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica i gostiju iz Republike Srpske i BiH, među kojima i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, te predstavnici vjerskih zajednica, nevladinog sektora, akademske zajednice, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

U Sarajevu je prethodno održana konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj su inaugurisani njeni članovi izabrani na oktobarskim izborima – Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Dodik je juče pred Narodnom skupštinom Republike Srpske položio svečanu zakletvu, što je prvi put da je jedan od članova Predsjedništva zakletvu povodom izbora u ovu instituciju položio pred entitetskim parlamentom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA