18 C
Sarajevo
03.10.2024

Marković: Za tri godine u Crnu Goru uložene 2,2 milijarde eura

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da je Crna Gora u posljednje tri godine imala 2,2 milijarde eura direktnih stranih investicija, javlja Anadolu Agency (AA). Marković je na proslavi desetogodišnjice rada Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore (IRF) rekao da je Crna Gora država stabilnosti i poslovne sigurnosti i podsticajnog biznis ambijenta.

“Priliv stranih direktnih investicija u protekle tri godine iznosi više od 2,2 milijarde eura, dok su u posljednjih godinu i po one iznosile preko 1,3 milijarde eura. Ovaj rezultat nije došao sam od sebe, već je to plod osmišljene ekonomske politike koju vodimo. Ovakvi bilansi stranih investicija obilježje su zemalja pune stabilnosti, poslovne sigurnosti i podsticajnog biznis ambijenta”, kazao je Marković.

On je istakao da je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope sa prosječnom stopom od 4,9 odsto u prethodne dvije godine. Marković tvrdi i da je u Crnoj Gori otvoreno gotovo 30.000 novih radnih mjesta. On je istakao da u Crnoj Gori postoji sinergija Vlade, poslodavaca i investitora, koja je kreirana kako bi se pokrenula ekonomija i otvorila nova radna mjesta.

- OGLAS -

“Rekao sam tačno prije tri godine da sa privrednicima i poslodavcima ruku pod ruku želim da radim na realizaciji ciljeva ekonomske politike. Ta ponuda Vlade je prihvaćena i danas svjedočimo o rezultatima”, kazao je Marković.

On je podsjetio da je Vlada u protekle tri godine predložila donošenje i izmjene više od 200 zakonskih rješenja koje su, kako je kazao, unaprijedile poslovni ambijent u različitim segmentima ekonomskog života. Marković je naglasio i da su doneseni zakoni o administrativnim taksama i o lokalnim komunalnim taksama kojima su olakšane investicije.

- Advertisement -

Crnogorski premijer je poručio da je Vlada više od 190 miliona eura opredijelila za projekte u opštinama na sjeveru i opštinama sa stepenom razvijenosti ispod državnog prosjeka.

“Želim da budem jasan, snažan razvoj sjevera jeste obaveza ove Vlade, ali mora biti i svake buduće. Zbog toga i IRF treba da kreira što više linija i kreditnih modela kako bi nesporne resurse sjevera stavili u funkciju sveukupnog razvoja cijele zemlje”, rekao je Marković.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA