15.5 C
Sarajevo
19.09.2024

Merkel: Njemačka će odobriti sporazum o Brexitu

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će Njemačka odobriti nacrt dogovora o Brexitu, izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

 

Merkel je u obraćanju zastupnicima Bundestaga izrazila žaljenje zbog britanskog istupanja iz EU-a te je dodala kako će Njemačka poštovati odluku Velike Britanije.

- OGLAS -

 

“Očekujemo da sporazum o Brexitu bude potpisan u nedjelju. Njemačka vlada će odobriti taj sporazum“, poručila je Merkel.

- Advertisement -

 

Ona je kazala da Španija ima neke zamjerke na sporazum te je izrazila nadu da će sve nesuglasice biti prevaziđene do nedjelje.

 

I Merkel je kazala da je pitanje granice između Republike Irske i Sjeverne Irske veoma kompliciran problem. Poručila je da Velika Britanija neće moći unilateralno napustiti carinsku uniju, već da će o datumu istupanja morati postići dogovor s Evropskom unijom.

 

“Želimo i u budućnosti imati dobre odnose i saradnju s Velikom Britanijom. Trudit ćemo se da i dalje budemo prijatelji i partneri na međunarodnoj sceni“, kazala je Merkel.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA