7 C
Sarajevo
30.04.2024

Kolinda Grabar-Kitarović: “Neću dopustiti da mi Vučić nameće teme kojima ću se baviti”

Nakon sastanka s austrijskim kolegom Alexanderom Van der Bellenom predsjednica Kolinda Grabar Kitarović naglasila je da su razgovarali o JI Europi i perspektivi svih država i da Hrvatska podržava članstvo Srbije u Europskoj Uniji jer je to u interesu cijelog prostora i Europske unije.

To je preduvjet za stabilnost, a svatko treba ispuniti kriterije za članstvo, rekla je šefica države naglasivši da se Hrvatska ne želi naći u poziciji da ju se klasificira kao nekoga ko koči ulazak Srbije, prenosi Dnevnik.hr.

Nismo razgovarali o govoru predsjednika Vučića na Kosovu, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i zapitala se ”zašto bi on uopće bio relevantan Hrvatskoj”.

- OGLAS -

– Neću dopustiti da mi Vučić nameće teme niti se spuštati na razinu da komentiram njegove govore. On time govori sam o sebi -, zaključila je oštro predsjednica.

HSLS traži sastanak vladajuće koalicije u povodu istupa predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića o tome da je Slobodan Milošević srpski velikan koji je imao dobre namjere te da Knin nikada nije bio hrvatski grad. Na tom sastanku predsjednik HSLS-a Darinko Kosor želi čuti jasne stavove Vlade Republike Hrvatske i koalicijskog partnera SDSS-a.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na Kosovu je podsjetio na govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu uoči rata devedesetih godina. O Miloševiću je rekao da je to bio “najveći lider u povijesti Srbije”. Poručio je da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna te da je Slobodan Milošević bio “veliki lider, ali mu želje nisu bile realne”, zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći.

– Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo i za Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo. Slično je sa Sarajevom i Prištinom -, poručio je Vučić.

Još nema službene reakcije iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, a bivša premijerka Jadranka Kosor poziva na povlačenje hrvatskog veleposlanika u Beogradu. Ministar branitelja Tomo Medved smatra da se Vučiću u Hrvatskoj pridaje previše pažnje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA