10 C
Sarajevo
30.04.2024

Konferencija o medijima Balkana: Sigurnost novinara mora biti beskompromisna i apsolutna

Pažin je otvarajući Regionalnu konferenciju “Medijske slobode na zapadnom Balkanu” na kojoj će tokom dva dana biti predstavljeni rezultati trećeg istraživanja provedenog u okviru projekta Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara, koju implementiraju nacionalna udruženja novinara u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Makedoniji, Srbiji i sindikat u Crnoj Gori, u Podgorici govorio o činjenicama koje se ne smiju zaobilaziti.

 

Pažin smatra da veliku ulogu u medijima predstavlja i odgovornost, koju je nazvao ‘neophodnim naličjem slobode’ te naglasio da afirmacija odgovornosti medija predstavlja davanje mogućnosti novinarima da činjenice o kojima informiraju javnost smjeste u pravilan kontekst. Međutim, istakao je da se i u unutar medijskih kuća treba voditi računa o egzistencijalnoj poziciji novinara koja se mora izdići na viši nivo.

- OGLAS -

 

Potreba nezavisnosti medija u odnosu na vanjske utjecaje posebno je naglašena, a pored toga kao vrlo važna istaknuta je i nezavisnost novinara od nadređenih. Govoreći o problemu cenzure, iznio je podatak da oko 80 % novinara ukazuje na pritiske unutar medijske kuće, a oko 53 % na pritiske menadžera i vlasnika medija.

Ipak smatra da je sloboda medija takva oblast u kojoj se nikada ne mogu zadovoljiti svi segmenti, te da se u medije treba konstantno ulagati, jer se na taj način ulaže i u demokratiju, bez koje nema društvenog prosperiteta.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA