15 C
Sarajevo
21.09.2024

Trump o ubistvu Khashoggija: Možda bi čitav svijet trebao biti odgovoran

Američki predsjednik Donald Trump je, komentarišući slučaj ubistva novinara Jamala Khashoggija, kazao da bi “možda čitav svijet trebao biti odgovoran”.

 

Možda bi čitav svijet trebao biti odgovoran, jer je svijet prljavo mjesto – kazao je Trump, ističući i kako odbacuje tvrdnje da je bin Salman znao za ubistvo Khashoggija.

- OGLAS -

 

Možda je bin Salman znao, a možda i nije -kratko je rekao Trump novinarima.

- Advertisement -

 

Dodao je ipak kako mrzi način na koji se pokušao zataškati cijeli ovaj slučaj.

 

Mrzim ovaj incident, mrzim način na koji se pokušao zataškati slučaj. Ali mogu vam kazati da saudijski princ mrzi ovu situaciju više od mene – kazao je Trump.

 

Na kraju je komentarisao i tvrdnje Centralne obavještajne agencije (CIA) da je upravo bin Salman izdao naredbu za Khashoggijevo ubistvo, ističući da se radi samo o sumnjama ove obavještajne agencije.

 

Ova agencija ima određene sumnje, ali još nije donijela konačan zaključak – istakao je Trump.

 

Khashoggi, novinar i kolumnista lista “The Washington Post”, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

 

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA