15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Đukanović: Sa Vučićem nisam polemisao oko zakona o slobodi vjeroispovijesti

 Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tvrdi da nije imao polemika sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko zakona o slobodi vjeroispovijesti, javlja Anadolu Agency (AA).

On je kazao da je sa Vučićem razgovarao o zakonu tokom samita u Tirani koji je održan u subotu.

“Njegovo interesovanje za zakon sam zaista potpuno dobronamjerno i prijateljski razumio, kao zainteresovanost čovjeka koji vodi susjednu državu o dešavanjima u Crnoj Gori. Kazao sam mu šta je poenta Zakona i šta su procedure koje taj zakon pokušava da normativno utemelji. Nijesmo vodili nikakvu polemiku. Razumio sam da on vjerovatno ima nekih rezervi i nedoumica, pokušao sam da mu u par rečenica približim manipulacije u medijima regiona o tome. Manipulacije u smislu da se nedovoljno vjerno interpretira ono što su norme zakona”, kazao je Đukanović novinarima nakon proslave Dana pravnog fakulteta.

- OGLAS -

Crnogorski predsjednik kazao je i da određeni subjekti pokušavaju zakon da predstave kao državno nasilje i istakao da se radi o pravnom aktu koji je, kako je kazao, vrlo pažljivo pripremljen i koji ima punu saglasnost sa svih evropskih adresa.

Na pitanje da prokomentariše Vučićevu izjavu da crnogorska autokefalna crkva postoji i de fakto i de jure i prije uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine, Đukanović je istakao da ne misli kako se radi o tendencioznoj izjavi.

- Advertisement -

“Mislim da je samo pokušao da interpretira činjenice. On je rekao da crnogorska autokefalna crkva postoji i prije obnove nezavisnosti 2006, što je tačno. Ja bih mogao da kažem da je formirana i mnogo prije toga – 1485. i znamo da je 1906. u Ustavu Kneževine Crne Gore upisana kao autokefalna crnogorska crkva. Tako da su to stvari o kojima uopšte ne bi trebalo polemisati”, rekao je on.

Đukanović je ponovio da neće biti povlačenja predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i istakao da je vrijeme da Zakon iz 1977. godine bude zamijenjen novim.

“Zašto bi ga povlačili? Na tom projektu radimo od 2014. godine. Mislite da smo nešto predvidjeli, da smo nekog zaobišli? Ne”, kazao je Đukanović.

Upitan do kog nivoa mogu da odu tenzije u slučaju usvajanja zakona, on je rekao da ne mogu da odu tako daleko i da ugroze stabilnost.

“Ne znam, ja se zaista nadam da ne mogu da odu daleko, ali u svakom slučaju ne mogu da odu toliko da ugroze ono što je ključna tekovina savremene Crne Gore – stabilnost”, rekao je Đukanović.

On je istakao i da će, kao u svim prethodnim pokušajima ugrožavanja, država obezbjediti i garantovati stabilnost. Đukanović je ponovio da neće biti povlačenja Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA