15 C
Sarajevo
21.09.2024

Plakala i molila ih da prestanu, španski sud smatra da to nije silovanje

Određena im je kazna zatvora od četiri i pol godine.

Optuženi su za seksualno zlostavljanje, a ne za silovanje jer ”nisu zastrašivali ni nasilno prisilili” djevojku na spolni odnos.

Ujak i nećak upoznali su žrtvu u baru i otišli s njom u noćni klub. Odveli su je u mračnu pokrajnju ulicu i prisilili je na spolni odnos te zasebne seksualne radnje.

- OGLAS -

Djevojka je molila muškarce da prestanu, a nakon odnosa je plakala i povraćala.

-Muškarci su iskoristili ranjivo stanje djevojke koja je bila pod utjecajem alkohola i na antidepresivima. Iz tog razloga nije bila sposobna braniti se i optuženici nisu trebali pribjeći nasilnim metodama prisile. S obzirom na to da nije bilo elemenata nasilja, radi se seksualnom zlostavljanju, a ne o činu silovanja’-, stoji u presudi.

- Advertisement -

Zakonska kazna za zločin silovanja stroža je od kazne za seksualno zlostavljanje. Onome ko je počinio silovanje sud može odrediti zatvorsku kaznu do 15 godina.

Najnovija sudska odluka pokrenula je lavinu bijesa u Španiji.

Podsjetimo, nekoliko desetaka hiljada ljudi protestovalo je ove godine u Pamploni na sjeveru Španije nakon sudske presude petorici muškaraca koji također nisu bili osuđeni za silovanje jedne djevojke, nego za spolno zlostavljanje.

Petorica muškaraca u dobi od 27 do 29 godina osuđeni su na kaznu od devet godina zatvora svaki zbog spolnog zlostavljanja 18-godišnje djevojke tokom festivala u Pamploni koji se održao u ljeto 2016. godine.

Muškarci su snimili silovanje i hvalili se time na WhatsAppu, a djevojka se tokom suđenja morala braniti što je bila pasivna. Advokati optuženika tvrdili su kako je djevojka pristala na spolni odnos jer je bila pod utjecajem alkohola i jer na snimci nikada nije rekla “ne”.

Prosvjednici su takvu pravdu nazvali patrijarhalnom.

Građani Španije ogorčeni su zbog najnovije presude.

Ako se ne braniš, onda nije silovanje. Ako se braniš, onda te ubiju-, napisala je Mercedes Domènech na Twitteru.

Presuda je donesena u isto vrijeme kada feministička udruženja ovog vikenda pripremaju 200 protesta širom Španije kako bi 25. novembra proslavile Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA