15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Najvažniji događaji u 2019. na Zapadnom Balkanu

Među događajima koji su obilježili 2019. godinu na Zapadnom Balkanu, nalaze se promjena imena Makedonije u Sjeverna Makedonija, zemljotres u Albaniji u kojem je stradao veliki broj ljudi, te dodjeljivanje Nobelove nagrade Peteru Handkeu, koji je poznat po, između ostalog, negiranju genocida u Bosni i Hercegovini, piše Anadolu Agency (AA).

Neotpočinjanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom za pridruživanje Evropskoj uniji (EU), posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini i Srbiji, izricanje doživotne kazne zatvora Radovanu Karadžiću te antivladini protesti u Srbiji i Albaniji samo su neki od značajnih događaja koji su obilježili godinu na izmaku.

Protesti koji su u Srbiji počeli krajem 2018., nastavljeni su i u prvom kvartalu 2019. godine. U nekoliko gradova održani su protesti pod sloganom “Jedan od pet miliona”, na kojima su desetine hiljada ljudi zahtijevali ostavku predsjednika Aleksandra Vučića i vlade.

- OGLAS -

Na antivladinim protestima u Albaniji, predvođenih Demokratskom partijom (PD) i Strankom socijalističkog pokreta za integraciju (LSI) zatraženo je formiranje privremene vlade i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora. Na protestima u Albaniji često je dolazilo do sukoba policije i demonstranata.

– Makedonija postala “Sjeverna Makedonija” 

- Advertisement -

Sobranje je 11. januara usvojilo Ustavni zakon, čime su prihvaćeni amandmani koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma, nakon čega je novo ime države postalo Republika Sjeverna Makedonija. U februaru su natpisne ploče s imenom ”Republika Makedonija“ zamijenjene onima na kojima je pisalo “Republika Sjeverna Makedonija“. 

Potpisivanjem Zakona o jezicima 15. januara, albanski je postao drugi zvanični jezik u Sjevernoj Makedoniji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin 17. januara posjetio je Srbiju.

Sarajevo i Istočno Sarajevo u februaru su bili domaćin Evropskog omladinskog zimskog festivala (EYOF) 2019.

Početkom februara, između Sjeverne Makedonije i 29 zemalja članica NATO-a potpisan je protokol o pridruživanju. 

– Doživotna kazna Karadžiću

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) 20. marta potvrdilo je presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor.

Nakon što niko od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora 21. aprila u Sjevernoj Makedoniji, drugi krug je održan 5. maja. Novi predsjednik Sjeverne Makedonije postao je Stevo Pendarovski.

Svečanim presijecanjem vrpce, u Foči je 4. maja, 470 godina od prvobitne izgradnje i nešto više od četvrt stoljeća od njenom potpunog uništenja, otvorena ponovno sagrađena džamija Aladža, koja je bila kulturno-historijski spomenik Bosne i Hercegovine, simbol grada Foče i remek-djelo islamske arhitekture osmanskog perioda.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo 7. maja posjetio je Sjevernu Makedoniju. 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan tokom posjete Bosni i Hercegovini 8. i 9. jula, prisustvovao je samitu lidera Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kao i ispraćaju kolone s posmrtnim ostacima žrtava srebreničkog genocida. 

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron 15. jula posjetio je Srbiju. 

– Premijer Kosova podnio ostavku

Premijer Kosova Ramush Haradinaj podnio je 19. jula ostavku zbog poziva da se kao osumnjičeni javi Specijalnom sudu za Kosovo. 

U zemljotresu jačine 5,8 stepeni koji je 21. septembra pogodio Albaniju povrijeđene su 132 osobe, a na stotinama objekata nastala je materijalna šteta.

Nakon ostavke premijera, na Kosovu su 6. oktobra održani prijevremeni opći izbori na kojima je pobjedu ostvarilo “Samoopredeljenje”. Nijedna partija nije ostvarila većinu za formiranje vlade zbog čega pregovori i dalje traju.

Erdogan je 7. i 8. oktobra posjetio Srbiju, a održan je i trilateralni samit Turska-Srbija-Bosna i Hercegovina. Nakon samita svečano je označen početak radova na autoputu Beograd – Sarajevo.

Husein ef. Kavazović je 12. oktobra ponovo izabran za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, čime će dužnost vrhovnog poglavara IZ-a obnašati narednih sedam godina.

Na samitu evropskih lidera 18. oktobra nije odobreno pokretanje pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije u Evropsku uniju (EU).

– U zemljotresu u Albaniji smrtno stradalo više od 50 ljudi 

U zemljotresu jačine 6,3 stepeni koji je 26. novembra pogodio Drač, u Albaniji, poginula je 51 osoba, a oko hiljadu njih je povrijeđeno. Na mnogim objektima nastala je značajna materijalna šteta. Nakon zemljotresa zabilježeno je još 1.775 potresa. U akcije pružanja pomoći uključile su se mnoge zemlje regiona, ali i Turska.

Austrijskom piscu Peteru Handkeu, koji je poznat i po negiranju genocida u Bosni i Hercegovini 10. decembra u Švedskoj je uručena Nobelova nagrada za književnost. Odluka o dodjeljivanju Nobelove nagrade Handkeu izazvala je brojne rekacije u Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama.

U Hrvatskoj je 22. decembra održan prvi krug predsjedničkih izbora. U prvom krugu je bilo 11 kandidata. U drugom krugu ostali su bivši premijer Zoran Milanović koji je osvojio 29,5 posto glasova i trenutna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s osvojenih 26,6 posto glasova. Drugi krug bit će održan 5. januara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA