15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Plenković: EU se mora suočiti sa padom populacije

Premijer Andrej Plenković poručio je uoči hrvatskog predsjedavanja EU od 1. januara da se taj savez mora suočiti s egzistencijalnim problemom pada populacije s kojim se već suočava dio njenih zemalja članica.

Prema njegovom uvjerenju, zemlje poput Hrvatske bore se s padom broja stanovnika i napuštanjem ruralnih područja i to zbog niskih stopa nataliteta s jedne i odlaska u prosperitetnije zemlje EU sa druge strane.

Plenković je to rekao u intervjuu Njujork tajmsu, a portal Index pozivajući se na podatke Eurostata prenosi da je broj stanovnika smanjen u 10 od 28 zemalja članica EU-a, uključujući Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju i Litvaniju.

- OGLAS -

Prema podacima UN, Hrvatska je peta zemlja svijeta po padu broja stanovnika.

Te prognoze, naime, govore o 17 dsto smanjenoj populaciji Hrvatske od 2017. do 2050, što je gotovo petina stanovništva za samo 33 godine.

- Advertisement -

Hrvatska je po stopi mortaliteta, a prema podacima Svjetske banke, druga zemlja na sveijtu, iza Litvanije, sa stopom od 1,2 odsto, a razlog je tome manja stopa nataliteta od potrebne za održavanje populacije.

I dok zemlje zapadne Evrope kompenzuju ovaj pad imigracijom, često upravo iz zemalja istočne Evrope, emigracija samo ubrzava odumiranje istočnoevropskih zemalja EU poput Hrvatske.

“Ovo je strukturalni, gotovo egzistencijalni problem za neke nacije, a mi nismo jedini. Mi gubimo grad od 15.000 do 16.000 stanovnika svake godine samom činjenicom da je 15.000 do 16.000 više smrti nego rođenja. Za zemlju od oko četiri miliona, to je puno, zar ne? Plus što sad imamo slobodu kretanja”, rekao je Plenković za Fajnenšl tajms.

Stoga nije čudno da Hrvatska vlada želi da postavi demografiju na prvo mjesto svoje agende za vrijeme predsjedavanja Unijom koje će trajati od 1. januara do 1. jula naredne godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA