15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Novogodišnje poruke lidera zemalja regiona: Optimizam, prosperitet i više razumijevanja u 2020. godini

 Lideri zemalja regiona uputili su građanima čestitke povodom Nove godine u kojima su podsjetili na događaje koji su obilježili godinu na izmaku, te govorili o prioritetima u 2020., javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je zaželio građanima da im nova 2020. godina donese napredak i poboljšanje u svim sferama života.

Obećao je da će Vijeće ministara BiH u narednoj godini posebnu pažnju posvetiti poboljšanju životnog standarda svih građana u BiH.

- OGLAS -

“Naši proriteti biće evropske integracije, ojačavanje ekonomije i jačanje saradnje sa entitetskim nivoima vlasti jer želimo vratiti optimizam u naše društvo. Vjerujem da će nam Nova godina biti bolja od prethodne, te da ćemo zajedno predano raditi na ostvarivanju naših prioriteta”, poručio je Tegeltija.

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović podsjetio je da je 2019. godina bila obilježena velikim političkim izazovima, tenzijama, a nerijetko i blokadama.

- Advertisement -

“Iako su ekonomski parametri ostali pozitivni, politička kriza je znatno usporila bh. ekonomiju. Stoga je povećanje ekonomskog rasta najveći prioritet u idućoj godini. Sa dosta uređenijim političkim odnosima nego na kraju prošle godine, imamo razloga za optimizam u tom pogledu”, poručio je Džaferović.

Uvjeren je da u idućoj godini BiH može napraviti “ogromne iskorake prema našem zajedničkom cilju, a to je država ravnopravnih građana i društvo jednakih šansi, u kojem će mladi ljudi moći planirati budućnost za sebe i svoju djecu”.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik je poželio svim građanima da 2020. godina bude bolјa i uspješnija i “da nam donese međusobno razumijevanje, prosperitet i ekonomski razvoj”.

On je izrazio uvjerenje da će novoformirana vlast na nivou BiH ostvariti neophodnu saradnju sa vlastima u entitetima Republici Srpskoj i FBiH, kako bi svi zajedno, svojim radom i zalaganjem, omogućili bolјi život svakog čovjeka, radnika, penzionera, kao i omladine i djece koja su budućnost svake zemlјe.

“Očekujem da ćemo zajedničkim radom ostvariti pobolјšanje životnog standarda svih građana u 2020. godini. U tom uvjerenju svima želim srećnu i uspješnu Novu 2020. godinu”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je na jučerašnjoj novogodišnjoj konferenciji za medije istakao kako BiH u 2020. godini može postići status kandidata za članstvo u EU ukoliko dovrši formiranje kompletne strukture zakonodavne i izvršne vlasti.

“Početak pregovora će biti teže postići, ali sav napor koji uložimo u ispunjavanje uslova definisanih kroz 14 prioriteta koji se odnose na demokratiju, vladavinu prava i reformu javne uprave, će se direktno odraziti na unaprjeđenje svakodnevnog života građana”, poručio je Izetbegović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije još uvijek uputio klasičnu novogodišnju čestitku, ali je snimio novogodišnji spot, koji je nedavno objavila vladajuća Srpska napredna stranka (SNS).

U spotu, u kojem se pojavljuje s grupom mladih ljudi, Vučić poručuje da je “Srbija jedna velika, pametna i jaka porodica koja je uvijek spremna da gleda u budućnost”.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je u novogodišnjoj čestitki kako neće dozvoliti da njegova zemlja bude talac istorijskih podjela i da će građanima garantovati sigurnost.

“Građani naše države moraju biti apsolutno sigurni da je država Crna Gora u stanju da im garantuje mir i stabilnost i da obezbjeđuje ustavni poredak naše zemlje, da se veoma efikasno možemo suočiti sa svim destruktivnim namjerama bilo otkuda da one dolaze, što smo pokazali i posljednjih dana”, kazao je Đukanović.

On je rekao da je tokom 2019. godine Crna Gora imala unaprijeđenu stabilnost i napredak u mnogim oblastima, uprkos brojnim izazovima. Država je, kako je kazao, doživjela ekonomski i demokratski razvoj.

Dodao je da je Crna Gora kao članica NATO dodatno unaprijedila međunarodnu poziciju, kao i da je crnogorska vlast radila na obezbjeđenju dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu. Predsjednik Crne Gore je kazao i da članstvo u Evropskoj uniji (EU) ostaje jedan od najvažnijih prioriteta državne politike uprkos  kako je kazao, izvjesnim rezervama u politici EU.

Predsjednica i premijer Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković još uvijek nisu uputili novogodišnju poruku građanima svoje zemlje gdje je u toku predizborna kampanja za predsjedničke izbore 5. januara.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA