11.6 C
Sarajevo
04.10.2024

Samoopredeljenje: Ime mandatara narednih dana

Sastanak između rukovodilaca Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova održan je u utorak, a sastaju se ponovo i u srijedu.

„Volja (za sporazumom) postoji, mogućnosti ima i nadam se da ćemo sada, nakon što su obnovljeni razgovori, ubrzo postići sporazum koji je ionako blizu“, kazao je lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti pred sastanak sa Mustafom u sredu.

Kako je saopštila Arberije Nagavci iz Samoopredeljenja, predsjedništvo je radnoj grupi Samoopredeljenja za pregovore dalo ovlašćenja za donošenje odluka i nastavak angažmana kako bi se sporazum što prije postigao.

- OGLAS -

„Najprije treba da znamo šta DSK traži. Mi očekujemo da DSK predloži i šest imena za buduću vladu“, rekla je ona.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je nakon konsultativnog sastanka sa Albinom Kurtijem u ponedeljak, putem objave na Fejsbuku, dao rok od 48 sati za podnošenje kandidata za mandatara nove vlade, rok koji ističe u srijedu. Iz predsjednikovog ureda u utorak su rekli da je to politički zahtjev, a u cilju formiranja nove vlade.

- Advertisement -

Kurti je, sa druge strane, rekao kako Thaci tokom konsultativnog sastanka u ponedeljak nije govorio o rokovima. Jedan takav rok inače nije predviđen Ustavom Kosova.

Nakon što Samoopredeljenje obavijesti Thacija o kandidatu za mandatara, Thaci imenuje mandatara koji onda ima 15 dana da Skupštini predstavi sastav vlade.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA