11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Samoopredeljenje i DSK: Na stolu nove opcije i ponude

I lider PS-a Albin Kurti i DSK-a Isa Mustafa napustili su zgradu Skupštine Kosova bez izjava i najave novog sastanka.

Iz Samoopredeljenja su ponovili da pomaka ima, kao i novih opcija, ali da dogovora još nema.

“Pregovara se sa velikom odgovornošću, sa velikim oprezom, u dobroj i konstruktivnoj atmosferi”, naveli su iz Samoopredeljenja za Radio Slobodna Evropa (RSE).

- OGLAS -

Pokret Samoopredeljenje inače je ranije saopštio da će narednih dana poslati predsjedniku Kosova ime mandatara nove vlade, što je odlučeno na zasjedanju predsjedništva ove partije.

Iz DSK su poslije sastanka saopštili da su pokazali dobru namjeru i volju kako bi se postigao sporazum i da su svoju ponudu o formiranju zajedničke vlasti iznjeli Samoopredeljenju.

- Advertisement -

Potpredsjednik DSK Agim Veliu izjavio je za RSE da nema potrebe da pregovori traju beskonačno i da je od PS zatraženo da pruži riješenje ovoj situaciji nakon “jednostranih djelovanja”.

Dodao je da je zahtjev DSK da PS pronađe prihvatljivu formulu.

Dvije strane još uvijek ne mogu da se dogovore oko raspodjele ministarstava i drugih pozicija.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je nakon konsultativnog sastanka sa Albinom Kurtijem u ponedeljak na Fejsbuku objavio da daje rok od 48 sati za podnošenje imena kandidata za mandatara nove vlade, što je rok koji je istekao u srijedu. Iz predsednikovog ureda u utorak su rekli da je to politički zahjtev, a u cilju formiranja nove vlade.

Ustav Kosova, naime, kako je za RSE pojasnio i stručnjak za ustavna pitanja Dastid Pallaska, ne predviđa koliko dugo predsjednik treba da čeka na prijedlog za kandidata za premijera političke partije koja je pobjedila na izborima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA