12.7 C
Sarajevo
21.09.2024

Ivica Todorić: Borg grupa mi je smišljeno otela Agrokor

Ivica Todorić, bivši vlasnik koncerna Agrokor, koji je u međuvremenu promijenio ime u Fortenova Grupa, kao i vlasničke odnose, na konferenciji za medije ponovno je optužio hrvatskog premijer Andreja Plenkovića i članove tzv. Borg grupe za pljačku i protupravno oduzimanje privatnog vlasništva, javlja Anadolu Agency (AA).

Ivica Todorić novinarima je održao prezentaciju naslova „Afera Agrokor – Plenković i Borg grupa” u kojoj je predočio pet, po njemu vrlo važnih mailova iz korespondencije Borg grupe u koju su bili uključeni tadašnja ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, premijer Andrej Plenković, Tonći Korunić, i drugi…

„Agrokor je opljačkan, a njegova je industrija bačena na koljena”, poručio je Ivica Todorić.

- OGLAS -

„U aferi Agrokor su nam dostavljeni do sada tajni dokumenti koji potvrđuju djelovanje organizirane skupine Borg formirane u veljači 2017. godine s krajnjim ciljem protupravnog oduzimanja privatnog vlasništva najveće regionalne kompanije Agrokor. Članovi ove kriminalne vaninstitucionalne grupe su, po vlastitom iskazu, radili bez ikakvoga javnog mandata, ugovora isl. U skladu s dokaznim materijalom, premijer Plenković je upravljao kriminalnom grupom Borg”, navedeno je na samom početku Todorićeve prezentacije.

Todorić tvrdi kako je početkom 2017. bio „izmanipuliran da dođe na sastanak u Vladu RH, kako su u medije puštani lažni argumenti kako bi se u javnost unijela panika i preoteo Agrokor” te da bi se promijenila vlasnička struktura u kompaniji.

- Advertisement -

Todorić tvrdi kako mu je ministrica gospodarstva Martina Dalić, po nalogu hrvatskog premijera, tada kazala da vlasništvo nad Agrokorom prepiše kod javnog bilježnika i da se makne iz koncerna, nakon čega će biti postavljena nova uprava, nadzorni odbor te kako ga je taj zahtjev šokirao.

Kaže kako su u zavjeru kojem mu je oduzeto privatno vlasništvo nad kompanijom koju je „stvorio iz pepela”, uključeni brojni akteri, od hrvatskog premijera Plenkovića i članova Vlade pa sve do veleposlanika Rusije u Hrvatskoj, odnosno Rusije, Sberbanke, Brisela, financijske agencije Moody's, Knighthead, itd.

„Vidjet ćete, sve ću dokazati. Ima ih tridesetak koji će pjevati kao kanarinci, svaki detalj ćete znati. Najmanje milijardu eura je opljačkano iz Agrokora”, rekao je Todorić.

Todorić je navodio da je podignuo tužbu na arbitražnom sudu, ne želeći otkriti o kojem sudu je riječ, zbog oduzimanja privatnog vlasništva, koje je po svim međunarodnim zakonima zaštićeno.

„Novi vlasnici Agrokora su postali Sberbanka i VTB banka, a tu odluku je potpisao Plenković. Upravo nešto nevjerojatno”, kazao je Todorić.

„Sve je smišljeno unaprijed. Ako ja ne pristanem na ucjenu i ne predam im firmu da ću ići u zatvor. Vidi se da je “lex Agrokor” osmišljen unaprijed. Kako neka Borg grupa može reći da će oni napraviti neki zakon , tko su oni”, poručio je.

Tvrdi da su svi pokazatelji o poslovanju Agrokora bili namješteni da bi se promijenili vlasnici.

„Stranci su dobili konačni udio od 64 posto, a domaći koji su imali jednak ili nešto veći udio 12 posto. Ja vas uvjeravam i ja ću to dokazati da je trebalo biti obrnuto”, poručuje Todorić.

Smatra kako bi se Hrvatskoj u ovoj aferi, kada bi se postupalo po pravnim propisima, vratila imovina koja bi bila dostatna za pokretanje snažne domaće industrije.

Koncern Agrokor u Hrvatskoj i državama regije, Srbiji i Bosni i Hercegovini, zapošljavao je oko 60.000 radnika i surađivao je s preko 5.000 velikih i malih dobavljača.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA