11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Darmanović: Crnogorska Vlada spremna na dijalog sa SPC-om

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović kazao je da je Vlada te zemlje spremna na dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), javlja Anadolu Agency (AA).

Darmanović je na sastanku sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) i NATO-a kazao da je SPC jedina vjerska zajednica koja se suprotstavila usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti. On je kazao da su pri izradi i usvajanju tog zakona primijenjeni najviši međunarodni standardi.

“To je rezultiralo usvajanjem liberalnog zakona, koji građanima Crne Gore garantuje slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja jednaku za sve. SPC je jedini akter koji se suprotstavio usvajanju tog zakona, ali postoji spremnost Vlade na dijalog”, kazao je Darmanović.

- OGLAS -

On je istakao da je Venecijanska komisija okarakterisala Zakon kao korak naprijed ka modernizaciji zakonskog okvira za uređenje statusa vjerskih zajednica.

Darmanović je ocijenio kako je nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti pokrenuta kampanja protiv Crne Gore. Kako je ustvrdio, tokom orkestrirane kampanje protiv Crne Gore prepoznati su brojni elementi hibridnog ratovanja. Darmanović je istakao da je Crna Gora svjesna tih hibridnih prijetnji i kao članica NATO-a dužna je da im se suprotstavi.

- Advertisement -

Ministar je pozvao na saradnju sa EU i NATO u cilju jačanja otpornosti na izazove koji dolaze sa strane.

U saopštenju sa sastanka, navodi se da je na sastanku konstatovan visok stepen razumijevanja među saveznicima za aktuelnu situaciju, kao i za crnogorsku vanjsku politiku u cjelini.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA