14 C
Sarajevo
05.10.2024

Hrvatska: Zoran Milanović primio službeno izvješće DIP-a o rezultatu izbora

Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je na Pantovčaku predsjednika Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuru Sessu i članove DIP-a koji su mu uručili Izvješće o konačnim rezultatima izbora za predsjednika Republike Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Članove DIP-a na čelu s predsjednikom Đurom Sessom Zoran Milanović je primio u Vili Prekrižje koja se nalazi unutar predsjedničke rezidencije na Pantovčaku, gdje u Uredu predsjednice još uvijek mandat obnaša aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik DIP-a Sessa čestitao je Milanoviću na pobjedi u drugom krugu predsjedničkih izbora i pritom mu je predao službeno Izvješće o konačnim rezultatima izbora za predsjednika Republike Hrvatske.

- OGLAS -

“Ovo je samo jedan mali papir iza kojega stoji rad 70.000 ljudi koji su i ovaj put precizno, savjesno i predano odradili još jedne izbore i pokazali da Hrvatska može provoditi izbore u mirnoj i demokratskoj atmosferi”, poručio je Sessa.

Zoran Milanović je istaknuo kako povjerenje u izborni proces mora biti “bistro, čisto kao gorski potok, neokrnjeno i to je Hrvatska postigla u zadnjih dvadeset godina”.

- Advertisement -

Dodao je kako se ne sjeća da je ishod ijednih velikih nacionalnih izbora u Republici Hrvatskoj bio problematiziran ili dovođen u pitanje od poražene strane na izborima.

“Naš izborni sustav je testiran laboratorijski i u praksi, traje dvadeset godina”, rekao je Milanović.

Naveo je slučaj Austrije u kojoj je prije tri godine ponavljan drugi krug predsjedničkih izbora i to zbog uvođenja dopisnog glasovanja, rekao je.

Milanović smatra pozitivnim da se rezultati izbora u Hrvatskoj znaju već u devet sati navečer “zbog legitimiteta i povjerenja u izborni proces”.

Inauguracija predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića održat će se 18. veljače na Pantovčaku, što je svojevrsni odmak od dosadašnjih predsjedničkih inauguracija koje su održavane na Trgu sv. Marka, na većem prostoru i uz veći broj uzvanika.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj održan je 5. siječnja, kada je Zoran Milanović sa 1.034.170 glasova pobijedio aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je osvojila 929.707 glasova birača u Hrvatskoj i dijaspori.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA