13.8 C
Sarajevo
05.10.2024

Crna Gora: Porodice stradalih traže novo suđenje za željezničku nesreću na Bioču

Porodice postradalih u željezničkoj nesreći na Bioču, koja se dogodila u januaru 2006. godine, tražili su pokretanje novog sudskog postupka, javlja Anadolu Agency (AA).

Željeznička nesreća se dogodila 23. januara 2006. godine kada je lokalni elektromotorni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Bara, u blizini mjesta Bioče iskliznuo iz šina, a sva četiri vagona se survala u provaliju. U nesreći je poginulo 47 putnika, a više od 200 je povrijeđeno.

Predstavnici nevladine organizacije “Voz neprebola”, koju čine porodice postradalih, ponovo su tražili da se utvrde odgovorni za nesreću.

- OGLAS -

“Tražimo novi sudski postupak za nesreću na Bioču. Probali smo insitucionalno da učinimo sve što je moguće, ali nismo uspjeli”, kazao je Vesko Vlahović, jedan od preživjelih putnika.
Goran Vojinović, koji je u željezničkoj nesreći izgubio sina, upozorio je da porodice postradalih već 14 godina pokušavaju da dođu do istine. On je kazao da u sudskom postupku, koji je pokrenut nakon nesreće, nije utvrđeno ko je odgovoran za nesreću na Bioču. Vojinović je apelovao na nadležne da ponovo pokrenu sudski postupak.

“Sve ove godine vodili smo borbu protiv onih koji su najodgovorniji. Obraćali smo se svima, od Vlade do suda u Strazburu, i tražimo da se ponovo pokrene sudski postupak. Iako smo i dalje na onom kolosijeku gdje su stradali naši najmiliji, znamo da je istina uz nas”, kazao je Vojinović.

- Advertisement -

On je ocijenio da Vrhovno državno tužilaštvo, kako je kazao, nema interesa za obnavljanje procesa. Vojnović je kazao da su porodice postradalih tražile da se sudski postupak obnovi, ali da nadležni, kako tvrdi, nisu uradili ništa više od obećanja.

“Predsjednik Vlade odbija da nas primi da razmijenimo mišljenja. Nikad nije aktivirana radna grupa koja bi se bavila ublažavanjem posljedica nesreće. Skupština nije pokrenula kontrolno saslušanje odgovornih za upravljanje željeznicom, iako su nam čelnici parlamenta to obećavali. Institucje se ponašaju kao da se ništa nije desilo”, kazao je on.

Osnovni sud u Podgorici je 2007. godine na šestogodišnju kaznu zatvora osudio mašinovođu Slobodana Drobnjaka koji je upravljao vozom u vrijeme nesreće, dok je 11 rukovodilaca i zaposlenih u Željeznici oslobođeno odgovornosti.

Nakon žalbe odbrane Drobnjaka, tu presudu je dvije godine kasnije potvrdilo i Vijeće Višeg suda navodeći da tokom sudskog procesa nijesu počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA