10 C
Sarajevo
30.04.2024

Produžen pritvor Adisu Abazu osumnjičenom za trgovinu narkoticima

Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Adisa Abaza i nakon što je izručen u BiH, odlučivali su o prijedlogu Tužilaštva BiH da mu se produži pritvor. Pritvor je, kako je to saopćeno iz Suda BiH, produžen zbog opasnosti od bjekstva i bojazni da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

“Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže 2 (dvije) godine, odnosno do 21.1.2022. godine ili do nove odluke Suda. Ako za to vrijeme ne bude izrečena
prvostepena presuda, pritvor će biti ukinut, a optuženi pušten na slobodu. Kontrola
neophodnosti daljeg trajanja pritvora vršit će se svaka dva mjeseca”, stoji u saopćenju Suda BiH.

Optužnica tereti optuženog Adisa Abaza da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ BiH.

- OGLAS -

U optužnici se navodi da je optuženi Adis Abaz formirao i postupao kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, a da su Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić postupali kao pripadnici te grupe koja je neovlašteno, radi sticanja imovinske koristi, vršila međunarodnu prodaju i prenos opojnih droga.

Podsjećamo, Zeničanin Adis Abaz je poznat policijskim organima u Evropi nakon što je u junu prošle godine uhapšen na istoku Njemačke, tačnije u Dresdenu, po potjernici Belgije. Belgija ga je proteklog vikenda izručila Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA