6 C
Sarajevo
28.10.2024

Borovac: Od velikog značaja da BiH bude nosilac aktivnosti u provedbi Istanbulske konvencije

Pitanje nasilja nad ženama i u porodici je pitanje koje ostavlja dugotrajne i teške posljedice ne samo na pojedinca nego i na cijelo društvo, poručila je danas u Sarajevu ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac na drugoj regionalnoj konferenciji “Provedba Istanbulske konvencije Vijeća Europe – izazovi i naredni koraci”, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferenciju su organizovali Agencija za ravnopravnost spolova BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Održava se u okviru projekta “Jačanje kapaciteta institucija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u BiH”, koji je finansijski podržan od USAID-a.

Cilj konferencije jeste prezentacija dosadašnjih aktivnosti i rezultata u projektu, razmjena iskustava i dobrih praksi, kao i identifikovanje nedostajućih standarda u provođenju Istanbulske konvencije u BiH te regionalno povezivanje i uspostavljanje bliže saradnje sa svim relevantnim partnerima. Poručeno je da se zalažu da se ženi da prilika da zauzme zasluženo mjesto u društvu.

- OGLAS -

-Za BiH je, prije svega, od velikog značaja da bude lider odnosno nosilac aktivnosti kada je u pitanju provedba Istanbulske konvencije-, istakla je Borovac podsjećajući da je BiH među prvim zemljama potpisala odnosno ratificirala Konvenciju o borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Pitanje nasilja nad ženama i u porodici, smatra ministrica, je pitanje koje ostavlja dugotrajne i teške posljedice ne samo na pojedinca nego i na cijelo društvo.

- Advertisement -

-Zato je interes BiH da na jedan sveobuhvatan način pristupi rješavanju ovog problema, a u tome nam je značajna regionalna saradnja. Zemlje u regiji također su učinile dosta na provedbi Istanbulske konvencije i danas je prilika da razmijenimo znanja, iskustva i dobre prakse-, izjavila je Borovac.

Zajedničko zemljama regije je, kako je kazala, da ujednače prevenciju na zaštiti od nasilja nad ženama i u porodici, te da se preduzmu što jasnije i konkretnije mjere kako bi se zaštitile žene – žrtve nasilja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA