10 C
Sarajevo
06.10.2024

UZUS: Inicijativa da Srbija tuži Crnu Goru zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti

Predstavnici Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUS) predali su danas u Vladi Srbije peticiju sa više od 10.000 potpisa sa zahtjevom da Srbija protiv Crne Gore podnese tužbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Pedsjednik UZUS-a Savo Manojlović izjavio je da bi tužbu trebalo podnijeti zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, prije svega prava na imovinu i slobodu vjeroispovjesti.

Prema njegovim riječima, to je brže i efikasnije nego da to učini Srpska pravoslavna crkva (SPC), jer bi ona prije toga morala da iscrpi sva pravna sredstva u Crnoj Gori što bi, kako je rekao, moglo da potraje desetak godina.

- OGLAS -

Podsjetio je da Srbija, kao zemlja potpisnica Konvencije za zaštitu ljudskih prava, može da tuži drugu državu “što je u ovom slučaju realan put da se zaštite ljudska prava u Crnoj Gori”.

Rekao je da zapaljive izjave bude sumnju da su događaji “sinhronizovani između političkih elita, kako bi se sakrili neki problemi” i ocijenio da su građani koji protestuju i SPC “pokazali veliku dozu mudrosti i mira”.

- Advertisement -

Prema njegovim riječima, zahtjev je predat Vladi u “pet do 12”, jer je situacija “zapaljiva”.

“Dovoljna je jedna razbijena glava da ona eskalira”, rekao je Manojlović i podsjetio kako su započeli sukobi na prostoru bivše Jugoslavije.

Naveo je da su potpisi za peticiju prikupljeni onlajn, “brže nego što smo očekviali” i dodao da će se prikupljanjem nastaviti.

Kazao je da će to udruženje ponuditi nacrt tužbe stručnoj javnosti, organiozovati javnu raspravu i nakon toga je besplatno dati Vladi Srbije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA