10 C
Sarajevo
06.10.2024

Atlantski savez Crne Gore: Od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti vodi se kampanja dezinformisanja

Iz Atlantskog saveza Crne Gore tvrde da je nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti protiv Crne Gore usmjerena kampanja širenja dezinformacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavljajući analizu sadržaja u medijima i na društvenim mrežama, Milan Jovanović iz Digitalnog forenzičkog centra Atlanstkog saveza kazao je da je u prethodna tri mjeseca sprovođena koordinisana kampanja.

“Kampanja je koordinisana kako bi se stvarale tenzije. Predstavlja se pogrešno stanje stvari i ljudi navode na pogrešne zaključke. Jasno je da stvaranje lažnih slika može dovesti do poziva na nasilje”, kazao je Jovanović na pres-konferenciji.

- OGLAS -

On je istakao da je od 35 hiljada ukupno analiziranih članaka, oko 20 hiljada objavljeno u Srbiji, dok je šest hiljada u Crnoj Gori. Istakao je i da su u Digitalnom forenzičkom centru analizirali medije iz Srbije koji se najviše čitaju u Crnoj Gori i upozorio da je glavni narativ objavljenih dezinformacija bio vezan za položaje Srba u Crnoj Gori i pitanja imovine Spske pravoslavne crkve (SPC) nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Jovanović je istakao da je slična kampanja viđena u baltičkom zemljama i istočnoj Evropi.

- Advertisement -

“Ona se svodi na izvrtanje činjenica i zastrašivanje neistomošljenika. Moje mišljenje je da kampanja dolazi iz Rusije i Srbije. Neko namjerno gura određeni sadržaj i to nije slučajno”, kazao je on.

Jovanović je upozorio i da je u komentarima na portalima bilo poziva na nasilje i napade na policajce i istakao da bi nadležni organi trebali da se pozabave tom situacijom. Naveo je i da su na protestnim litijama primjetna politička obilježja i izjave, iako se, kako je rekao, u početku radilo o duhovnim skupovima.

“Nadležni treba da reaguju kroz edukaciju mladih. Mislim da hapšenja nisu adekvatan odgovor na širenje lažnih informacija. Postoje drugi načini, a hapšenjima se šalje loša slika”, kazao je Jovanović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA