6 C
Sarajevo
28.10.2024

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

U skladu sa inicijativom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Svjetske zdravstvene organizacije 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Cilj je podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni značaj HIV-a i AIDS-a: rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i brige za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima. Također, cilj je dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije, kao i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Ove godine navršava se tačno 30 godina od prvog obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a. Zajednički UN program za HIV/AIDS (UNAIDS) stavlja poseban naglasak na testiranje, te je ovogodišnji fokus na temi „Saznaj svoj status“. Od 1988. godine postignut je značajan napredak u odgovoru na AIDS, pa tako tri od četiri osobe koje žive sa HIV-om znaju svoj status.Testiranje na HIV značajno je radi povećanja broja pacijenata koji primaju terapiju, što u konačnici osobama koje žive sa HIV-om osigurava zdrav i produktivan život. U cilju održavanja zdravlja oboljelih te kontrole prenošenja HIV virusa potrebno je intenzivno raditi na održivosti antiretroviralne terapije.

- OGLAS -

Od 2016. godine Bosna i Hercegovina više ne spada u kategoriju zemalja koje mogu aplicirati za grantove Globalnog fonda, te je na institucijama u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko distriktu Bosne i Hercegovine odgovornost da u skladu sa mogućnostima i potrebama, mobiliziraju sredstava i implementiraju programe smanjenja štete i aktivnosti nevladinog sektora u pristupu teško dostupnim i ugroženim grupama, a kako je identificirano Planom tranzicije za nastavak prevencije, liječenja i njege HIV/AIDS-a u Bosni i Hercegovini, kako bi se niska stopa novih HIV infekcija zadržala na dosadašnjem nivou.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA