10 C
Sarajevo
07.05.2024

Pretres u srednjoj školi: Kod učenika pronašli vagu, noževe, sataru i bokser

 

Policajci su tokom akcije kod jednog učenika pronašli i izuzeli digitalnu vagu za precizno mjerenje, a kod četiri učenika, od kojih su dvojica maloljetnici, pronađeno je hladno oružje i to nekoliko preklopnih noževa, satara i bokser.

 

- OGLAS -

Iz policije su istakli kako je akcija izvedena po naredbi Općinskog suda u Velikoj Kladuši, a na osnovu ranije dobijenih informacija od strane odgovornih lica u školi da pojedini srednjoškolci u školski objekat unose opojnu drugu marihuanu te je prodaju drugim učenicima.

 

- Advertisement -

“Punoljetnim učenicima kod kojih su pronađeni navedni predmeti biće uručeni prekršajni nalozi zbog počinjenog prekršaja nošenje predmeta podesnih za nanošenje tjelesnih povreda na javnom mjestu, dok će protiv roditelja i maloljetnih lica na osnovu Zakona o javnom redu i miru Općinskom sudu Velika Kladuša biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, saopštili su iz policije.

 

U petak smo kontaktirali nadležne u pomenutoj školi, gdje su nam rekli kako je direktor odsutan, ali da će se više informacija o ovom događaju znati nakon sastanka s predstavnicima roditelja učenika, koji je bio zakazan taj dan u poslijepodnevnim satima.

 

Nezvanično saznajemo kako grupa učenika završnih razreda već duže vrijeme stvara probleme u ovoj školi. Prema tim informacijama, oni maltretiraju druge učenike i nastavnike, a situacija se otela kontroli kada se pročulo da donose drogu u školu i tjeraju druge srednjoškolce da je kupe.

 

Prema informacijama MUP-a USK, najveći broj slučajeva vršnjačkog nasilja u ovom kantonu događa se upravo unutar škola i broj ovakvih događaja se povećava iz godine u godinu.

 

Prema mišljenju stručnjaka, ovo stanje je determinisano nizom faktora i smatra se kako na to presudno utiče teška ekonomska situacija u društvu, koja generiše probleme unutar porodice, što vodi nasilnom ponašanju roditelja, a potom i djece.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA