11.6 C
Sarajevo
06.10.2024

EU mora da se više angažira u odnosima Beograda i Prištine

 
Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je u petak u Beogradu, na konferenciji za medije s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poručio da Unija mora više da se angažira u odnosima Beograda i Prištine.

On je ocijenio da će, kada dijalog Beograda i Prištine opet bude pokrenut, Europska unija morati snažnije da se angažira nego što je to bio slučaj u prethodnom razdoblju, javlja Radiotelevizija Srbije.

“Nije na nama da odlučimo koji su konačni rezultati, već na Beogradu i Prištini, ali mi moramo snažnije da se angažiramo nego proteklih mjeseci i zato sam razgovarao s predsjednikom Vučićem o tome da EU imenuje specijalnog predstavnika za dijalog, jer ja nisam siguran da imam dovoljno vremena da mogu onoliko da se angažiram i poguram nastavak dijaloga”, naveo je Borrell.

 Odgovarajući na pitanja novinara o tome kako vratiti Beograd i Prištinu za stol, jer je Prištini fokus na SAD, kako bi dobili stolicu u UN-u, Borrell je rekao da “SAD ne mogu same da ponude Kosovu stolicu u UN”.

- OGLAS -

“Postoje i druge zemlje, ne samo zemlje EU, već i Kina, Rusija, Indija. I one se pitaju i mislim da svi razumiju da Kosovo mora da bude priznato od cjelokupne međunarodne zajednice”, poručio je Borrell.

Rekao je da nema razlika između pristupa SAD i Europske unije dijalogu Beograda i Prištine.

- Advertisement -

Nakon razgovora s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost, Vučić je podsjetio da je sa svojim sugovornikom razgovarao o propuštenim šansama i o tome šta je bilo moguće uraditi, kada je bilo prijedloga o tome da se postigne kompromisno rešenje.

 Ponovio je i to kako će Beograd biti spreman za razgovore kada takse od 100 posto na robu iz središnje Srbije budu ukinute.

Predsjednik Srbije je podsjetio da je prošlo 2480 dana od Briselskog sporazuma, i da Zajednica srpskih općina nije formirana.

Josep Borrell je u posjetu Kosovu i Srbiji došao s namjerom da ukaže na svoj osobni angažman u rješavanju kosovskog pitanja i ostanak Zapadnog Balkna u europskoj zoni uticaja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA