15 C
Sarajevo
06.10.2024

Preminuo veliki novinar Dragoljub Žarković

 
Glavni urednik lista Vreme iz Beograda Dragoljub Žarković preminuo je poslije kraće i teške bolesti u 69. godini života. 

Dragoljub Žarković osnivač je Vremena i njegov glavni urednik od 1991. godine. Prije toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama Politika (1974–1987) i Borba (1987–1990).

Bio je radijski komentator Slobodne Evrope (1993–1998), sarađivao je sa WDR (Njemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi (italijanska Republica, austrijski Standard…) Usavršavao se u SAD kao gost Udruženja američkih urednika.

Bio je autor je više televizijskih emisija i projekata. Kasnije tokom karijere bio je stalni kolumnista dnevnog lista Politika i predavač na Fakultetu političkih nauka gdje je bio i član Savjeta fakulteta. Bio je prvi predsjednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija. Godine 2016. objavio je “Naprednu knjigu” sa podnaslovom “Godine uspona Aleksandra Vučića”.

- OGLAS -

Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i nevjerovatnu vještinu komunikacije i harizmu.

“Redakcija Vremena Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni korijen i veliki dio identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedio redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet”, saopšteno je iz Vremena.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA