15 C
Sarajevo
06.10.2024

Crna Gora: Članstvo u EU podržava 66 odsto građana

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) podržava 66,4 odsto građana, dok 26,7 odsto smatra da država ne treba da bude članica Unije, javlja Anadolu Agency (AA).

To je pokazalo istraživanje javnog mnijenja koje je za potrebe Delegacije EU u Crnoj Gori uradila agencija De Facto Consultancy.

Predstavnica agencije De Facto Consultancy, Olivera Komar, kazala je da bi na eventualnom referendumu o članstvu u Uniji 76 odsto građana glasalo za dok bi 20 odsto bilo protiv, dok 3,8 ne zna kako bi glasalo protiv.

- OGLAS -

“Građani i dalje percipiraju EU kao mjesto gdje će se njihov život i standard popraviti. Važno je insistirati na tome da oni koji nemaju stav o članstvu u EU promijene mišljenje“, kazala je Komar.

Ona je kazala i da su ispitanici kao glavne probleme u državi vide nezaposlenost, korupciju i ekonomsku situaciju. Na pitanje šta im je prva asocijacija na članstvo u EU najviše građna, oko 28 odsto, odgovorilo je-poboljšanje života.

- Advertisement -

Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, rekao je da su rezultati istraživanja pokazali da građani žele da Crna Gora bude članica EU.

“Oni vjeruju da će EU poboljšati kvalitet života i donijeti stabilnost. Građani i dalje vide EU kao najvećeg partnera i to nam daje snagu. Ključni izazovi su ostali isti, jer građani žele da žive u državi u kojoj je jaka vladavina prava, gdje nema korupcije a mladi žele da ostanu“, kazao je Orav.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević kazao je da će rezultati istraživanja biti važni za Vladu u definisanju smjernica u integracionom procesu.

“Građani vjeruju u EU i reforme koje sprovodimo. Više od dvije trećine građana podržava članstvo u Uniji, a to je važan podatak s obzirom na krizu u kojoj se EU nalazio“, kazao je on.

Istraživanje je rađeno na 1.014 ispitanika, u periodu od 15. do 29. decembra prošle godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA