10.5 C
Sarajevo
06.10.2024

Kurti: Takse Srbiji biće zamenjene reciprocitetom

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) najavio je da će taksu od 100 odsto uvedenu Srbiji zamjeniti potpunim političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom, a da Bosna i Hercegovina iz historijskih i aktuelnih razloga, nikada neće biti u istoj rečenici sa Srbijom.

„Sa Srbijom imaćemo politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet kao zamenu za tarifu od 100 odsto. Ne kažemo da ćemo se vratiti u asimetrične odnose sa Srbijom, nasuprot, unapredićemo se tako što ćemo naš subjektivitet pretvoriti u integritet i dostojanstvo, u najpoznatiji princip u međususednim i bilateralnim odnosima, a to je reciprocitet“, kazao je Kurti na konferenciji za novinare sa Specijalnom predstavnicom EU na Kosovu Natalijom Apostolovom nakon njihovog sastanka.

On je dodao da su i njegova partija i koalicioni partner Demokratski savez Kosova podržali princip reciprociteta, te izrazio nadu da će i opozicija da podrži princip reciprociteta.

- OGLAS -

„Republika Kosovo će ovaj zdrav princip konstruktivnih odnosa u razvijenom i demokratskom svetu imati za princip rada“, zaključio je Kurti.

U vezi sa tim, Apostolova je kazala da od nove vlade očekuje da izađe sa novim predlozima i idejama kako će tretirati to pitanje, pritom navodeći da je taksa prekrišila međunarodnu saradnju kao što je CEFTA.

- Advertisement -

„Ne želimo da prepišemo šta treba da bude rešenje. Želeli bi smo da se ova taksa povuče a kako bi se obnovio dijalog Kosova i Srbije“, kazala je ona.

Ukidanje takse uslov je Srbije da nastavi dijalog sa Kosovom a na šta sada insistira i Ričard Grenel (Rićard Grenell), specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trumpa za pregovore Beograda i Prištine.

Taksu od 100 odsto je krajem 2018. pored Srbiji uvedena i Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA