22 C
Sarajevo
30.04.2024

Maduro u Caracasu primio Lavrova: Konstruktivan i povjerljiv susret

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro u palati u Caracasu primio je šefa ruske diplomacije Sergeya Lavrova koji boravi u zvaničnoj posjeti krizom zahvaćenoj latinoameričkoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Lavrov je u posjetu Venecueli stigao nakon što je posjetio i Meksiko i Kubu, a nakon sastanka u palati Miraflores šef ruske diplomacije je kazao da je to bio veoma konstruktivan i povjerljiv razgovor sa Madurom.

“Rusija podržava vladu u Venecueli, a bilateralna saradnja je intenzivirana prošlogodišnjim sastankom dvojice predsjednika Vladimira Putina i Nicolasa Maduroa u Moskvi“, kazao je Lavrov.

- OGLAS -

Venecuela je od početka prošle godine poprište jedne od najdubljih političkih kriza u historiji te zemlje. Eskalacija krize počela je protestima koji su počeli nakon što je Maduro položio zakletvu za drugi predsjednički mandat koji je izvojevao na izborima koje je opozicija bojkotovala.

Predsjednik Narodne skupštine Venecuele i lider opozicije Juan Guaido se 23. januara prošle godine proglasio za vršioca dužnosti privremenog predsjednika države.

Taj potez podržale su Sjedinjene Američke Države i neke europske i latinoameričke zemlje. Turska, Rusija, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura i njegovu administraciju kao legitimne predstavnike Venecuele.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA