15 C
Sarajevo
21.09.2024

Kanadsko istraživanje: Anestezija ne donosi probleme u razvoju djece

Rezultati ranije provedenih istraživanja upućivali su na suprotan zaključak, odnosno na moguća oštećenja mozga zbog izloženosti općoj anesteziji u najranijem djetinjstvu, podsjetili su naučnici.

Istakli su da se većina ranijih studija temelji na istraživanjima provedenim na životinjama ili je riječ o laboratorijskim istraživanjima, a ne na istraživanjima provedenim na djeci podvrgnutoj operativnim zahvatima.

U kanadskoj studiji naučnici su proučili podatke o gotovo 11.000 parova braće i sestara, među kojima je bilo 370 parova kod kojih je oboje djece podvrgnuto operaciji uz primjenu opće anestezije te 2350 parova djece kod kojih je samo jedno dijete, dakle jedan brat ili sestra, bilo izloženo općoj anesteziji. 

- OGLAS -

Kod djece izložene općoj anesteziji evidentiran je neznatno veći rizik od razvoja manjih fizičkih zdravstvenih problema ili manjih problema kada su posrijedi bile emocionalne, socijalne ili komunikacijske sposobnosti u odnosu na njihovu braću i sestre koji nisu podvrgnuti operaciji. No te su razlike bile zanemarive, tvrde kanadski naučnici. 

“Rezultati istraživanja trebali bi biti određena garancija roditeljima djece kod koje se operativni zahvat može izvesti isključivo u općoj anesteziji”, kazao je voditelj studije, dr. James D. O'Leary, anesteziolog u bolnici SickKids na Univerzitetu Toronto. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA