Aronija je antioksidant broj 1, prava riznica biološki aktivnih spojeva, ima ih više od 300. Svježi plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem istraživanim do sada, a mjerenim po ORAC i TEAC standardima. Zbog visokog stepena otpornosti na mraz, izdrži zimu i do -47°C. Zato je mnogi nazivaju sibirska borovnica. Tako se aronija naselila u Rusiji, Finskoj i Švedskoj. Također je otporna i na sušu, kukce, zagađenja i bolesti. Aronija je dospjela u Europu iz istočnog dijela Sjeverne Amerike. Navodno su je poznavali tamošnji Indijanci, njene plodove su sušili i upotrebljavali za zimske pogače. Aroniju su za svu moguću upotrebu prvi počeli upotrebljavati sjevernoamerički Indijanci.
U Europi je aronija privukla pažnju zbog svoje ljepote, jer su njeni bijeli cvjetovi među najljepšim cvjetovima grmolikih biljaka. Godine 1972. crnoplodna aronija je primila nagradu Kraljevskog vrtlarskog udruženja u Engleskoj.
Ljekovita moć
Ona se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć. Efikasno pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv mnogih oboljenja. Istraživanja ruskih znanstvenika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih tvari iz organizma. Studije su pokazale da bi mogla imati i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku “ubija” maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprječavajući razvoj hroničnih bolesti. Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno. Aronija je bogata antioksidantom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje. Aronija blagotvorno djeluje na rad želuca. Stimulira rad štitnjače, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ovo voće snižava visoki tlak i holesterol te potiče proizvodnju dobrog holesterola. Aronija stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura. Blagotvorno djeluje i na naš probavni sistem – smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljev. Aronija je korisna i kod upale mokraćnog sistema.
Ovo voće možemo pronaći u mnogim proizvodima za mršavljenje jer pomaže u održavanju idealne tjelesne težine.
Aronija je riznica biološki aktivnih spojeva. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente – C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom.
Aronija su zapravo sitne, male, tamnoplave bobice u grozdovima koje izgledom jako podsjećaju na borovnicu. Rastu u obliku grma visine i do dva metra. Jestivi i ljekoviti dio biljke su bobice oporog okusa koje se nakon sazrijevanja na grmu mogu održati i dva mjeseca. Sazrijeva krajem augusta i u septembru. Postoje tri vrste aronije – crna aronija (Aronia melanocarpa), tamnocrvena (Aronia arbutifolia), i ljubičasta (Aronia prunifolia) i pripadaju porodici ruža Rosacea. Nijedna nema prirodnih neprijatelja, odnosno nametnika, pa se ova biljka uopće ne prska i s pravom nosi naziv ekološki uzgojenog bobičastog voća…
Svježi plodovi aronije su prava vitaminska bomba, a beremo ih u septembru kada su plodovi dovoljno zreli i blještavo crni. Zreli plodovi aronije ostanu na biljci, ne opadaju i ne kvare se zato možemo branje plodova produžiti i na dva mjeseca.
Sušeni plod aronije dobiven je sušenjem zrelih bobica aronije, na vrlo niskim, prirodnim temperaturama okoline, kako bi sačuvali prisutnost svih hranjivih i ljekovitih svojstava svježe aronije. Preporučuje se dnevno konzumirati do 50 sušenih bobica aronije.
Ko mora biti na oprezu
Za prevenciju i očuvanje dobrog zdravlja preporučuje se pola do deci soka na dan tokom dvije sedmice po jednom godišnjem dobu. Iskoristivost zdravih sastojaka bolja je ako je konzumirate nakon jela.Također, visoki sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba s osetljivim želucem izazvati mučninu. Nisu poznate kontraindikacije s lijekovima.