10.5 C
Sarajevo
07.05.2024

Zbog zastave Dodik napustio sastanak s ambasadorima PIC-a

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) danas u Sarajevu nastavljau dvodnevni sastanak na kojem razmatraju trenutnu situaciju u BiH i izazove s kojima se zemlja suočava.

U zgradi OHR-a jučer je održan prvi sastanak, a za danas je zakazan nastavak.

 Milorad Dodik je odlučio napustiti sastanak jer u prostoriji gdje je održan sastanak nije postavljena zastava entiteta Republike Srpske. 

- OGLAS -

Zastava RS nije na zvaničnom sastanku, no ona je postavljena ponovo ispred kabineta Milorada Dodika.

Delegacija Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) prije održavanja sastanka upozorila je Predsjedništvo BiH da prilikom susreta ispoštuje Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine, a koji jasno kaže da se zastava BiH koristi prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta te eksplicitno da “druge zastave iz BiH neće se isticati zajedno sa zastavom BiH”.

- Advertisement -

Također, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a koji štite Dodiku ni danas nisu uspjeli ući naoružani u zgradu Predsjedništva BiH s obzirom na zabranu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) i njegov zamjenik Denis Hern (Dennis Hearne) medijima će se obratiti danas u 15 sati i predstaviti zaključke razgovora koje su dva dana vodili ambasadori zemalja članova PIC-a.

Reporter Face TV-a javlja da je Dodik napstio zgradu jer tamo nije bilo zastave RS-a.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA