7 C
Sarajevo
30.04.2024

Erdogan: Pitanje Sirije za Tursku nikada nije bilo avantura, niti pokušaj proširenja vlastitih granica

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da krv turskih šehida u Idlibu neće ostati bez osvete i da je do sada ubijeno više od 2.100 pripadnika snaga režima Bashara al-Assada, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na skupu istanbulskih parlamentarnih zastupnika Erdogan je kazao da pitanje Sirije za Tursku nije nikada predstavljalo avanturu, niti pokušaj proširenja vlastitih granica. Izrazio je žaljenje zbog toga što vidi da neki ljudi nisu shvatili smisao borbe koju Turska vodi u Siriji.

 “Zbog krvavih napada snaga režima Bashara al-Assada ka turskoj granici je krenulo četiri miliona ljudi. Trenutno na našoj granici ima milion i pol ljudi“, kazao je Erdogan i poručio da je Turska zbrinula 3,7 miliona Sirijaca i da nije u stanju da podnese novi migrantski val.

- OGLAS -

Komentirajući aktuelnu situaciju u deeskalacijskoj zoni Idlib na krajnjem sjeverozapadu Sirije, Erdogan je kazao da je pitanje Idliba postalo alat u rukama onih koji žele Tursku stjerati u kut i oteti joj sve što je postigla.

“Turska nema nikakve pretenzije na naftu, niti teritorij u Siriji. Uspostavom sigurne zone želimo zaštititi svoju granicu“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je naveo da Turska u Siriju nije ušla na poziv Bashara al-Assada, već na poziv sirijskog naroda. Poručio je da se Turska nema namjeru povlačiti sve dok isti taj sirijski narod ne kaže da je posao završen.

Erdogan je jučer telefonom razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a jutros je kazao da je kazao da je Putina pitao šta će u Siriji i poručio mu da podiže vojne baze ako želi, ali da se povuće i ne staje na put Turskoj.

Obrativši se i dijelu javnosti koji postavlja pitanje angažmana Turske u Siriji, Erdogan je kazao da se u suprotnom Turskoj nudi da se preda terorističkim organizacijama i neprijateljskom režimu.

“Scenario koji je pred nama nije usmjeren protiv Sirije, već protiv Turske. Kada uzmu ono što su naumili u Siriji, apetiti će im se okrenut protiv Turske“, kazao je Erdogan i poručio da bi više od naivnog bilo misliti da će cjelovitost Turske poštovati oni koji su danas Siriji faktični podijelili na troje.

On je naveo da se u Siriji nalazi između 40.000 i 60.000 obučenih i opremljenih terorista.

“Nemojmo zaboraviti da smo od od prvog terorističkog napada PKK-a iz 1984. godine na našem tlu do sada izgubili blizu 7.500 pripadnika snaga sigurnosti i skoro 6.800 civila“, kazao je Erdogan.

Naglasivši da svi moraju shvatiti i prihvatiti da borba koju Turska vodi u Siriji predstavlja borbu za budućnost svih, Erdogan je kazao da će Turska svoju odlučnost pokazati režimu Bashara al-Assada i svima koji ga podržavaju.

On je kazao da je broj turskih vojnika koji su živote položili kao šehidi u operaciji u Idlibu povećan na 36, te je poručio da krv turskih šehida neće ostati bez osvete.

“Do sada je ubijeno više od 2.100 režimskih elemenata i uništeno blizu 300 vozila“, kazao je Erdogan i dodao da je sinoć uništeno i sedam režimskih skladišta za hemijskim proizvodima.

Naglasivši da Turska nije željela da situacija eskalira u ovoj mjeri, Erdogan je kazao da je Turska na to primorana i da će cijenu platiti oni koji su to izazvali.

On je kazao da će Turska i dalje raditi na planu da se u pojasu od 30 kilometara u pograničnom pojasu Sirije uspostavi sigurna zona za civile.

“Obećano nam je da će teroristi PKK-a, PYD-a biti uklonjeni iz tog pojasa. Ni Rusija, ni SAD nisu mogle održati riječ i povući te teroriste“, kazao je Erdogan i dodao da veliku pomoć u naoružanju i opremi dobijaju teroristi u Siriji, a da i režim od istih tih zemalja kupuje oružje, dok Turska ne prima nikakvu pomoć od bilo koga.

Predsjednik Turske Erdogan izjavio je da je ta zemlja i ranije upozoravala da će morati otvoriti granice ako se nastavi kriza i migrantski val iz Sirije.

“Šta smo rekli prije nekoliko mjeseci? Rekli smo da ćemo morati otvoriti granicu ako se kriza nastavi. Uznemirili su se i nisu nam vjerovali. Šta smo jučer uradili? Otvorili smo. Do jutros je granicu prešlo blizu 18.000 migranata, ali danas bi to moglo porasti na 25.000-30.000“, kazao je Erdogan.

On je poručio da Turska u narednom periodu neće zatvarati granicu, a da Evropska unija mora održati obećanja koja je dala Turskoj u vezi sa migrantskom krizom.

Komentirajući ekonomsku situaciju u Turskoj, Erdogan je kazao je da ta zemlja sigurnim koracima ide ka rješavanju ekonomskih problema koji su nastali kao posljedica napada iz 2018. godine.

“Svi pokazatelji potvrđuju da je period oporavka iza nas i da smo ponovo počeli ekonomski rasti“, kazao je Erdogan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA