11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Snimak policijske akcije šokirao Francusku: Natjerali 153 učenika da kleče i prijetili im (VIDEO)

 

Uznemirujući video snimak djece koja kleče s rukama na potiljku ili na leđima dok ih čuvaju jake policijske snage obišla je društvene mreže u Francuskoj. Sve se dogodilo u gimnaziji Sen-Eksuperi u Man-la-Žulijeu, smještenom 48 kilometara zapadno od Pariza.

Dio djece i tinejdžera kleči s glavama pritisnutim uz zid. Na snimku se čuju policajci opremljeni kacigama i štitovima koji učenicima poručuju da će se svi teretiti za nasilne proteste uključujući optužbu za učešće u oružanoj grupi.

- OGLAS -

Navodno su svi učestvovali u akciji provedenoj širom zemlje čiji cilj je blokiranje škola i fakulteta zbog protivljenja reformi obrazovnog sistema, a u znak podrške protestima “žutih prsluka”.

U pomenutoj školi su tokom protesta su zapaljeni automobili i kante za smeće. Neki od učenika su uhapšeni sa pendrecima, palicama za bejzbol te kanisterima sa suzavcem.

- Advertisement -

Prema izvoru iz Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 700 školaraca je uhapšeno širom Francuske zbog povezanosti s protestima u školama. Samo u pomenutoj srednjoj školi uhapšena su 153 učenika, rođena između 1998. i 2006. godine.

Svi učenici su privremeno zadržani u krugu škole prije nego što su prebačeni u obližnju poicijsku stanicu.

Nije poznato ko je snimio video, ali mediji smatraju da predstavlja veliku sramotu i šok za francuskog predsjednika Emanuela Makrona dok pokušava da riješi najveću krizu otkad je na vlasti.

Takozvani pokret “žutih prsluka”, počeo je 17. novembra kao protest organizovan na društvenim mrežama u kojima demonstranti nose fluorescentne žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te protestuju protiv vladinog pritiska na domaćinstva Makronovim porezom na gorivo.

U prošle tri nedjelje, protesti su prerasli u šire antimakronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Makrona na ostavku, a većina ga kritikuje za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničim ne pomažu siromašnima. Proširili su se i na srednjoškolce koji traže reformu mature, a proteste su najavili i poljoprivrednici.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA