26 C
Sarajevo
30.04.2024

“Vrijedimo li isto?” – program u Ilijašu povodom Međunarodnog dana žena

Učesnici programa bili su inicijatorica Indira Smajlović, učenica gimnazije u SŠC “Nedžad Ibrišimović”, doc. dr. Zilka Spahić Šiljak, Ankica Tomić- šefica odsjeka za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH, Mersida Mešetović, prva brigadirka u Oružanim snagama BiH, Vildana Selimbegović, glavna urednica novina “Oslobođenje”, članice udruženja “Majke Enklave Srebrenica i Žepa” i Amina Mašić, koordinatorica projekta TPO Fondacije.

Inicijatorica programa Indira Smajlović je kazala da se čovjek treba boriti dok je živ i da bi se dokazala snaga ženskog uma i njegova moć kada se usmjeri na postizanje cilja.

Da ukažem da su žene pokretačice ovog svijeta, da mi vrijedimo mnogo više od onoga što mislimo. Želim da Osmi mart provedete u razmišljanju o spolu i neravnopravnosti, da upotrijebite svoj glas za koji smo se borile, a ja sam svoj sigurno upotrijebila i ne odričem ga se, kazala je Smajlović.

- OGLAS -

Iako zakonski žene imaju jednaka prava kao i muškarci, u praksi još uvijek dominiraju kulturološke i običajne norme koje sputavaju žene da ostvare zagarantovana prava, kazala je ovom prilikom doc.dr. Zilka Spahić-Šiljak.

Mersida Mešetović, prva brigadirka u Oružanim snagama BiH također je ukazala na to da su žene iako educirane još uvijek malo zastupljene na mjestima odlučivanja.

Došli smo u poziciju da imamo profesije, da imamo zanimanja, vrijeme je da gradimo svoje karijere, šest do sedam posto žena u uniformama na svjetskom nivou nije malo a to imaju Oružane snage BiH. Najbolji ambasadori BiH su naše djevojke i momci koji odlazer na mirovne misije, oni dokazuju svoje vještine, znanje, njih treba njegovati i ponositi se njima. Ženi u uniformi obezbjediti da gradi svoju karijeru. Dok se govori o sistemskom zlostavljanju žena u američkoj vojsci, a mi od 1992. nikad nismo imali mobinga, seksualne eksploatacije, uznemiravanja a to je kvalitet koji nosi naše tradicionalno bh. društvo čuvanja obraza majke, sestre. Nemojmo da samo Osmi mart bude dan kada ćemo isticati pozitivne prakse, ako smo u malom gradu Ilijašu iznjedrili ovakve generacije imamo čime da se ponosimo, kazala je Mešetović zaključivši da nije bitno da li isto vrijedimo nego koliko će svako u svom resoru biti posvećen tome da ovaj grad i država idu ka boljoj i prosperitetnijoj budućnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA