VW kobasice se proizvode fabrici automobila u Volfsburgu u Njemačkoj skoro 50 godina. Tradicionalni wurst (wurst je vrsta njemačko austrijske kobasice) je toliko važan dio kulture i historije kompanije da čak ima i sopstveni kod kao kod dijelova automobila Golf, a to je kod sa brojem : 199 398 500 A.
Proizvodnja kobasica (wurst) u Folksvagenu počela je davne 1973. godine, a prvobitno se snadbjevala isključivo kafeterijama kompanije, kako bi nahranila svoje osoblje odnosno radnike! S vremenom, međutim, Volksvagen je počeo da prodaje svoje kobasice na stadionima i u njemačkim prodavnicama, a ljudi su ih jednostavno zavoljeli.
U početku ( kada su se počele prizvoditi) kobasice wurst prvobitno kreirane za osoblje kompanije Volkswagen pravljene su tada i danas od najkvalitetnijeg mesa.U to vrijeme VW kobasice su osvojile i nekoliko prvi nagrada na nacionalnim sajmovima i izložbama hrane tokom dugih niz godina postojanja
Iako 40% od oko 6,7 miliona Folksvagenovih kobasica od karija koje proizvodi odjeljenje hrane proizvođača automobila, konzumiraju zaposleni, potražnja van “kruga” fabrike Volkswagen je ogromna.
Veći dio folksvagen wrust kobasica se prodaje putem velike mreže supermarketa, a u slasnim zalogajima uživaju u domaćinstvima u 11 zemalja svijeta.
U početku je volkswagen proizvodio svoje kobasice od goveđeg i svinjskog mesa proizvedenog sa farme preduzeća, ali to danas nije moguće, zbog sve veće potražnje. Ipak, meso se i dalje dobija od regionalnih poljoprivrednika, a kvalitet je isti kao i uvijek kao i do samog početka 1973.godine .
Dietmar Schulz, sadašnji šef proizvodnje hrane u Volksvagenu, tvrdi da je wurst i dalje popularana kobasica u njemačkoj regiji Bavarska, koja ima bogatu kulturu kobasica.
“To je zaista samo obična kobasica, ali popularna je u svim klasama društva. Svi ga vole, čak i menadžeri visokog nivoa koji bi inače pojeli prije jelo od tartufa nego kobasicu ali ipak je jedu”, ponosno je rekao Schulz
Recept Volkswagen wrust kobasica je strogo čuvana tajna, ali prema nekim izvorima, jedan od razloga uspjeha joj je visok sadržaj mesa i niske masnoće. VW kobasice sadrže govedinu i svinjetinu. Svinjetina ima samo 20% masti u poređenju s 35% ili više masti u većini ostalih kobasica. Meso se miješa sa solju, biberom, karijem i đumbirom i pune se u crvca te potom u pakete od 13 cm ili 25 cm dužine
30 ljudi koji rade u odeljenju za hranu kompanije automobila folskvagen svakog dana proizvode između 18.000 i 20.000 kobasica.!