12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Restoran zabranio ulaz djeci: Sad je kao u raju

Fabian Prioux, vlasnik Abbey Road Burgers, Bar&Cafea, prestao je posluživati djecu prije dva mjeseca i to zbog štete koju su mlade mušterije činile. Restoran je otvorio u novembru prošle godine, a već u sljedećim mjesecima morao je uložiti hiljade dolara kako bi sanirao oštećenja. Polomljene stolice, izgrebani stolovi, oštećena boja i uništeni jelovnici nagnali su Priouxa da zatvori svoja vrata mlađima od 12 godina. A mladi od 12 do 18 godina dobrodošli su samo u pratnji roditelja.

“Ova odluka posljedica je jednogodišnje drame i problema s neodgojenom djecom. Djeca su činila štetu, a roditelji su šutjeli. Stolovi su bili izbodeni noževima, stolice oštećene zbog gaženja cipelama, te oguljena boja. Sve to stajalo me hiljade dolara i mislim da to nije pošteno. Mislim da ne bih trebao plaćati tu štetu, posebice ne dok roditelji sjede uz svoju djecu i vide njihovo ponašanje”, objašnjava Prioux.

Otkako je uveo promjene, Prioux smatra da su se kvaliteta njegove usluge i iskustvo gostiju u njegovu restoranu bitno poboljšali.

- OGLAS -

“Od tada je ovdje kao u raju. Dobili smo odlične reakcije gostiju koji podržavaju našu odluku. Naravno, neke obiteljske goste sada moramo odbiti, što je svakako poslovni gubitak, ali mislim da smo s druge strane privukli ljude koji žele jesti bez iritantnog ponašanja djece. Neki biznismeni su počeli dolaziti i organizirati sastanke kod nas, zato što znaju da neće biti uznemiravani”, objašnjava Prioux i nastavlja:

“Dobili smo pohvale čak i od nekih roditelja s djecom, koji kažu kako ponekad žele uživati u jelu bez svoje i tuđe djece. Naravno, nisu svi zadovoljni. Ima obitelji koje su bile uzrujane zato što nisu mogle probati našu ponudu. Neki ljudi ne razumiju našu odluku, ali nije me previše briga. Većina naših mušterija je zadovoljna, što znači da se promjena pokazala pozitivnom.”

- Advertisement -

Prioux se na Novi Zeland doselio iz Francuske prije osam godina i cijelo je vrijeme radio u restoranima. Kaže kako je bio zapanjen ponašanjem djece u restoranima, jer takvo nešto nije iskusio nigdje drugdje u svijetu.

“Na desetero djece, osam je problematičnog ponašanja. Kad bi bilo obrnuto, bilo bi podnošljivo. Živio sam u Francuskoj, Norveškoj i Velikoj Britaniji i nikad nisam vidio takvo ponašanje”, govori Prioux i dodaje kako smatra da je to posljedica manjkavog obrazovanja i odgoja:

“Djecu treba podučiti da restoran nije igralište i da postoje pravila ponašanja. Ako slučajno djetetu kažem da prestane s nekim ponašanjem, roditelji se odmah naljute. To mi je bitno otežavalo posao.”

Prema Povelji o ljudskim pravima, koja je na snazi u Velikoj Britaniji, ”nije protuzakonito tretirati osobe ispod 16 godina drukčije na temelju njihove dobi”.

U maju ove godine, restoran The Little Bistro u turističkom gradiću Akaroi odlučio je zabraniti ulaz djeci mlađoj od 10 godina. Vlasnik Richard Uttley rekao je kako se zbog dječjih ispada suočio s negodovanjem drugih gostiju, te kako su neke konobarice ozlijeđene u sudarima sa zaigranom djecom. Uttley kaže kako je namjeravao zabraniti ulaz mlađima od 12 godina, ali je ipak popustio nakon intervencije roditelja i školskih nastavnika.

Nicola Waldren, glavna menadžerica Novozelanske udruge restorana, smatra kako neki restorani pokušavaju stvoriti atmosferu koja nije pogodna za malu djecu. Kaže kako se zabrana ulaska djeci može izbjeći tako što će se porodice pozvati da večeraju ranije.

Prošlog mjeseca jedan je frizer u gradu Pukekoheu na Sjevernom otoku izazvao raspravu nakon što je odbio ošišati četverogodišnjaka zbog nove politike da se djeca ne primaju ako istodobno mušterija nije i roditelj ili staratelj. Drugi je frizerski salon u oktobru u Aucklandu odlučio djeci naplaćivati cijenu za odrasle. HaiR Salon je na svojem Facebook profilu najavio kako je cijene izjednačio zbog nedoličnog ponašanja mladih klijenata. Vlasnik se žalio na sline iz nosa po stolicama, poderane časopise, izljeve bijesa i polomljeni inventar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA